9,3/10 7.527 beoordelingen

Parkeren Eindhoven Airport

Wijzig vliegveld
om te boeken 3 MIN
checkmark
Beste deals
checkmark
Meer dan 4 miljoen klanten wereldwijd
checkmark
Gratis reserveringen annuleren/wijzigen
Parkeeraanbieders 14
Best beoordeeld Eazzypark
Goedkoopste SchippersStop Park-Fly-Wash
Dichtstbij de luchthaven Park4You
 1. Goedkoop Parkeren
 2. Shuttle Parking
 3. Valet Parking
 4. Parkeren op loopafstand
 5. Lang Parkeren
 6. Vergelijk Parkings

Parkeerplaats reserveren bij Eindhoven Airport

Jaarlijks vliegen een miljoen passagiers vanaf Eindhoven Airport naar hun vakantiebestemming. Wil je parkeren bij deze grootste regionale luchthaven? Dan is het verstandig om vooraf een parkeerplaats te reserveren. Via Parkos vergelijk je parkeergarages rond het vliegveld met elkaar voor goedkoop parkeren bij Eindhoven Airport. Je kunt online een parkeerplaats reserveren en je kunt de reservering wijzigen. We inspecteren al onze aanbieders voor parkeren Airport Eindhoven persoonlijk. Voor een goede indruk van de parkeergarages lees je de vele beoordelingen van onze klanten. Zo maak je gemakkelijker een keuze voor een parkeerplaats voor zowel kort parkeren als lang parkeren Eindhoven Airport. Je vergelijkt de prijs, de veiligheid en de faciliteiten, zoals een elektrisch oplaadpunt, en of je bij het vliegveld overdekt kunt parkeren of op een buitenterrein. Tenslotte is het mogelijk om te kiezen voor shuttle parkeren of valet parking.


Voordat je een reservering plaatst, kies je uit diverse mogelijkheden voor parkeren Airport Eindhoven. Denk hierbij aan shuttle parkeren (de voordeligste optie), valet parking (de meest comfortabele optie) en parkeren op loopafstand (Park4You, Airport Eindhoven Parking of Eazzypark Eindhoven). Zowel voor lang parkeren als kort parkeren liggen deze parkeerplaatsen op loopafstand van de terminal. In twee minuten ben je op luchthaven Eindhoven. Heb je een vlucht vroeg in de ochtend? Dan is de Park, Sleep & Fly optie zeker wat voor jou!


Het is mogelijk dat je voor kort parkeren naar Eindhoven Airport gaat. Bijvoorbeeld om iemand op te halen van het vliegveld of weg te brengen. In dat geval maak je gebruik van de Kiss & Ride strook dicht bij de terminal of het P1 parkeerterrein van Eindhoven Airport.


Vergelijk alle aanbieders


Vliegveld Eindhoven ligt aan de Luchthavenweg 25, 5657 EA Eindhoven. Airport Eindhoven is eenvoudig bereikbaar via de snelweg A2. Kijk voor meer informatie over parkeren op de officiële parkeerplaatsen van vliegveld Eindhoven (P1, P3, P4 & P5 Eindhoven Airport) op deze pagina.

Shuttle parkeren rondom Eindhoven Airport

Zoek je naar voordelig parkeren Eindhoven? Dan kies je voor shuttle parkeren of shuttle parking. Je parkeert zelf bij aankomst je auto op het parkeerterrein nabij de airport. Vervolgens word je met de shuttlebus naar de terminal gebracht. De shuttle komt je bij terugkomst ophalen. Je hebt vooraf telefonisch contact om de juiste aankomsttijd aan de medewerkers van de parkeerplaats door te geven. Dit is een gemakkelijke manier van parkeren als je op reis gaat. Je hebt bij deze parkeeraanbieders in de buurt van de luchthaven de keuze tussen buiten of overdekt parkeren. De shuttlebus vervoert bij shuttle parkeren ook je bagage van de parking naar de terminal. Dit geldt zowel voor de heenweg als voor de terugweg.


De volgende parkeerplaatsen met shuttle bus naar de vertrekhal van Eindhoven Airport vind je op Parkos:

Deze parkeergelegenheid biedt veilige opslag voor je auto en uitstekende service. Je kunt ook profiteren van faciliteiten zoals een lunchroom, een tankstation en een wasstraat op het terrein. Zo wordt niet alleen je auto veilig geparkeerd, maar kun je ook handig gebruikmaken van deze voorzieningen.

Eazzypark biedt een ruime parkeergelegenheid met 2000 plekken, binnen en buiten, geschikt voor voertuigen van alle groottes. Ze zijn geopend van 04.30 uur 's ochtends tot middernacht, zodat je de hele dag gebruik kunt maken van hun diensten. Ze bieden een handige half-valet, half-shuttle service waarbij je je auto bij de afleverlocatie kunt achterlaten, naar de vertrekhal kunt lopen (op 5 minuten afstand), en bij terugkomst een shuttlebus je naar je auto brengt, zodat je je reis kunt voortzetten.

Hotel46 is een betrouwbare en veilige parkeeraanbieder nabij Eindhoven Airport, met een kleinschalige en nette parkeeroplossing. Je auto wordt veilig geparkeerd op een afgesloten terrein. Ze bieden een shuttle service verzorgd door De Kempen, waarbij je zelf parkeert, je autosleutels kunt meenemen, en in 9 minuten naar het vliegveld wordt gebracht, met ophaal- en terugbrengservice van je auto bij terugkomst.

Bij SchippersStop kun je het ultieme vakantiegevoel ervaren met uitzicht op de landingsbaan van Eindhoven Airport. Je auto wordt veilig geparkeerd op het terrein, dat volledig afgesloten is en beveiligd met camera's. Bij het inleveren van je auto wordt de staat vastgelegd voor gemoedsrust. De faciliteiten omvatten een tankstation, een 50 meter lange wasstraat, een comfortabele wachtruimte en een sfeervolle lunchroom.

Valet parkeren airport Eindhoven

Voor parkeergemak rond Eindhoven Airport is er valet parking. Je rijdt bij aankomst zelf naar de vertrekhal van vliegveld Eindhoven. Bij aankomst wordt je auto opgehaald door een chauffeur van de gekozen parking. Hierbij parkeert de chauffeur op de parkeerplaats rondom Eindhoven. Je kunt ervan uitgaan dat je auto in veilige handen is. Zelf hoef je niet meer na te denken over een geschikte parkeerplaats bij de luchthaven waar je je auto parkeert. Na de reservering krijg je een bevestigingsmail van de valet parking op Airport Eindhoven. Je kunt dit eventueel nog gratis wijzigen. Hierin staat de locatie waar de chauffeur op de airport op je wacht. Deze locatie is op een loopafstand van twee minuten van de incheckbalie. Valet parking Eindhoven is dus een comfortabel begin van je reis!


De volgende opties voor valet parkeren bij Eindhoven Airport vind je bij Parkos:

Eazzypark biedt een ruime parkeerfaciliteit met 2000 plekken, zowel binnen als buiten, waar voertuigen van alle groottes welkom zijn, met een maximale hoogte van 2 meter voor overdekte parkeergelegenheid. Ze hebben een handige valet service, waarbij je naar de vertrekhal rijdt en je auto vervolgens voor je wordt geparkeerd op het parkeerterrein van Eazzypark. Bij terugkomst staat je auto voor je klaar bij de aankomsthal.

Parkeren op loopafstand

Naast dat er veel parkeeropties zijn met shuttle service of valet service, zijn er ook parkeerterreinen die zich op loopafstand van de luchthaven bevinden.


De opties voor parkeren op loopafstand bij Parkos:

Airport Eindhoven Parking heeft meerdere onoverdekte parkeerplekken. De parkeerplaatsen zijn open vanaf 09.00 uur, maar je kunt je auto eerder achterlaten. Bij het meldpunt nabij het vliegveld lever je je auto in, waarbij je jouw sleutels afgeeft. De medewerker parkeert je auto, terwijl jij te voet naar het vliegveld gaat. Belangrijk: auto's langer dan 5 meter zijn niet geschikt voor deze parkeerplaatsen.

Bij Euro-Parking rijd je rechtstreeks naar het parkeerterrein. Je auto wordt gecontroleerd op schade bij aankomst, en een medewerker parkeert deze na het afgeven van je sleutels, veilig bewaard in een kluis. Bewaar het afgiftebewijs goed, want je hebt het nodig om je auto op te halen. Bij terugkomst staat je auto klaar en hoef je alleen je afgiftebewijs te tonen.

Bij aankomst op Euro-Parking volg je de duidelijke verlichte borden naar het parkeerterrein. Daar wordt jouw auto zorgvuldig geïnspecteerd om mogelijke schade te voorkomen. Met Eindhoven Airport op slechts 2 minuten afstand, bereik je snel en gemakkelijk het vliegveld. Bij terugkomst staat jouw auto al klaar op Euro-Parking, zodat je direct verder kunt reizen zonder oponthoud.

P21 Park&Fly bevindt zich op slechts 1 minuut lopen van Eindhoven Airport, op Jan Olieslagersweg 4, ongeveer 100 meter van de vertrekhal. Je parkeert je auto daar, geeft je autosleutels af (die veilig worden bewaard), en kunt direct naar de check-in gaan. Bij terugkomst staat je auto weer voor je klaar op P21 Park&Fly.

Park & Fly heeft drie parkeerterreinen in Eindhoven, allemaal op loopafstand van het vliegveld. P22 is een beveiligd terrein met kentekenherkenning, waar je zelf kunt parkeren. Houd er rekening mee dat je het terrein slechts eenmaal kunt in- en uitrijden bij aankomst en vertrek, en je kunt je autosleutels meenemen. P22 ligt op ongeveer 2 minuten (200 meter) lopen van het vliegveld, met een handige Kiss & Ride-strook voor passagiersafzet naast het hoofdkantoor van Park & Fly.

Park & Fly beheert drie parkeerterreinen op loopafstand van Eindhoven Airport, waaronder P24, een beveiligd terrein met kentekenherkenning. Hier kun je je auto zelf parkeren, maar onthoud dat je het terrein slechts eenmaal kunt in- en uitrijden bij aankomst en vertrek. Je kunt je autosleutels meenemen tijdens je reis. P24 ligt op ongeveer 5 minuten (400 meter) loopafstand van het vliegveld. Een handige tip is om je reisgenoten bij de terminal af te zetten in de beschikbare Kiss & Ride-strook.

P26 is een van de drie parkeerterreinen van Park & Fly bij Eindhoven Airport, allemaal op loopafstand. P26 is veilig en bereikbaar via kentekenherkenning, op slechts 600 meter of 7 minuten lopen van het vliegveld. Hier kun je zelf jouw auto parkeren en je sleutels behouden tijdens de reis.

Bij Park4You hoef je slechts 3 minuten te lopen naar Eindhoven Airport vanaf hun parkeerterrein, dat op slechts 150 meter van de vertrekhal ligt. Je kunt je autosleutels veilig afgeven bij Park4You, en bij terugkomst staat je auto weer klaar voor jou. Park4You is geopend van 04:30 uur tot 00:00 uur.

Lang parkeren Eindhoven Airport

Parkeren Eindhoven Airport

Bij lange vakanties kan parkeren bij vliegveld Eindhoven prijzig worden. Vooral bij het parkeren op de officiële parking Eindhoven airport. Wil je de verschillende voordelige mogelijkheden voor Vliegveld Eindhoven parkeren vergelijken? Klik hier voor het volledige overzicht van Eindhoven Airport lang parkeren. Je ziet de beschikbare aanbieders en de voordelige parkeertarieven. Voor het parkeren Eindhoven Airport inspecteren we persoonlijk de officiële parkeerplaatsen op veiligheid en faciliteiten. De parkings bij Eindhoven Airport krijgen gemiddeld een score van 8,6. Je kunt dus veilig parkeren bij Airport Eindhoven. Profiteer optimaal van voordelig parkeren op Eindhoven Airport en boek de officiële parkeerplaatsen via Parkos.

Bekijk hier onze handige parkeertips:


Rijd niet door bij de slagbomen. Op het vliegveld van Eindhoven bevindt zich het officiële parkeerterrein van de luchthaven. Ga niet door deze slagbomen, maar neem op de rotonde bij Eindhoven Airport de afslag p5/p6 lang parkeren bij Eindhoven Airport.

Vergelijk direct tussen verschillende aanbieders: Vlieg je vanaf Eindhoven Airport? Vergelijk de lage prijzen van de verschillende parkeeraanbieders. Wil je goedkoop parkeren bij lang parkeren? Dan loont het vergelijken zeker. Parkeren op Eindhoven Airport kan duur zijn, dit kan voor parkeren Eindhoven oplopen tot € 32,50 per dag. Bij Parkos krijg je de scherpste prijzen van de verschillende parkeeraanbieders voor parkeren Eindhoven.

De manier van parkeren bij het vliegveld: Als je zelf wilt parkeren dan kies je ervoor om met een shuttledienst naar de vertrekhal en het parkeerterrein gebracht te worden. Of je laat een chauffeur je auto ophalen op Eindhoven Airport? Kies voor shuttle parkeren of valet parkeren op vliegveld Eindhoven.


Bij shuttle parkeren parkeer je zelf je auto op een van de officiële parkeerterreinen. Zo zie je zelf dat je auto veilig geparkeerd staat. Vanaf de shuttle parking zal de gratis shuttle bus je naar de luchthaven wegbrengen. Je wordt bij vertrek dicht bij de vertrekhal van de airport afgezet. Bij terugkomst staat de shuttle op Eindhoven Airport klaar en komt je weer ophalen.


Voor valet parkeren parkeert een chauffeur je auto op een van de officiële parkeerterreinen rondom Eindhoven Airport. De valet chauffeur wacht voor de vertrekhal op je. Na een controle bij aankomst zal de chauffeur de auto wegbrengen en parkeren op een extern parkeerterrein. De parkeerplek van valet parking is dus niet altijd op loopafstand van Eindhoven Airport. Voor het valet parkeren Eindhoven Airport rijdt de chauffeur naar een extern parkeerterrein in de buurt. Bij terugkomst staat de valet chauffeur op het vliegveld met je auto klaar. Dat is het gemak van valet parking op Eindhoven Airport.

Parkeren bij Eindhoven Airport via Parkos betekent veilig parkeren. We inspecteren alle parkings bij Eindhoven Airport. Hierbij letten we op de veiligheid van de parkeerplaats en de faciliteiten. Bij het uitzoeken van het parkeerterrein let je dus niet alleen op de mogelijkheden van shuttle parkeren of valet parkeren. Je kijkt ook naar de verschillende veiligheidsmaatregelen van de aanbieder. Zo weet je de parkeeraanbieders betrouwbaar zijn en dat je auto veilig op de parking bij de luchthaven geparkeerd staat.


Parkeren Eindhoven Airport doe je op beveiligde parkeerterreinen bij het vliegveld. Kies via Parkos voor parkeren luchthaven Eindhoven tegen een goede prijs, bij betrouwbare aanbieders. Tijdens parkeerplaats reserveren bij de luchthaven, selecteer je op de verschillende veiligheidsmaatregelen die aanbieders van de parkeerterreinen hebben getroffen. Vul je reisdata in voor het volledige overzicht van onze aanbieders. Je vergelijkt zo niet alleen de veiligheid van de parking, maar ook de tarieven van parkeerplaatsen op Airport Eindhoven.

Plan je reis: Voor je vertrek naar Eindhoven Airport raden we aan om je reis goed te plannen om op tijd bij het vliegveld te zijn. Dit geldt zowel voor valet parking als voor het vervoer met de shuttle bus. Het kan druk zijn rondom het vliegveld van Eindhoven. Raadpleeg de verkeersinformatie en plan je reis via onze routeplanner. Hieronder vind je een overzicht van onze parking Eindhoven Airport aanbieders.


Reis je met het openbaar vervoer dan raden we aan om onze airport shuttle Eindhoven pagina te bekijken. Hier vergelijk je de kosten van het openbaar vervoer, officiële parkings, zowel voor lang parkeren als kort parkeren. Je vindt er alternatieve aanbieders van een parkeerplek bij Eindhoven Airport. Zo maak je een weloverwogen beslissing waar je parkeert bij Eindhoven Airport.

Ben je opzoek naar meer informatie over parkeren in de buurt van Eindhoven airport? Bekijk dan eens de onderstaande pagina's:


Parkeertarieven bij Eindhoven Airport

Aanbieder Parkeertype Prijs 8 dagen
SchippersStop Park-Fly-Wash Shuttle parkeren | Buiten vanaf €115.00
Eazzypark Valet Valet parkeren | Buiten vanaf €118.00
Airport Eindhoven Parking Parkeren | Buiten vanaf €118.00
1 Stop Parking Shuttle parkeren | Buiten vanaf €120.00
Euro-Parking Parkeren | Buiten vanaf €135.00
P24 Eindhoven Airport Park & Fly Parkeren | Buiten vanaf €145.00
Euro- Parking Eindhoven Parkeren | Buiten vanaf €155.00
P21 Eindhoven Airport Park&Fly Parkeren | Buiten vanaf €160.00
Eazzypark Valet Shuttle parkeren | Buiten -
Euro-Parking Parkeren | Binnen -
Park Sleep and Fly Hotel 46 Shuttle parkeren | Buiten -
Park4You Parkeren | Buiten -
P22 Eindhoven Airport Park & Fly Parkeren | Buiten -
Hotel 46 Shuttle parkeren | Buiten -
Eazzypark Shuttle parkeren | Buiten -
P26 Eindhoven Airport Park & Fly Parkeren | Buiten -

*Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de data die u selecteert, het seizoen en de aankomsttijden. Data hier zijn van do. 20-6-2024 tot vr. 28-6-2024.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang van te voren moet ik bij mijn parkeerplek bij Eindhoven Airport aanwezig zijn?

  chevron

  Op tijd zijn voor je vlucht vanaf Eindhoven Airport is cruciaal. Luchtvaartmaatschappijen adviseren om 2 uur voor binnenlandse/Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten aanwezig te zijn. Tijdens drukte, zoals vakantieperiodes, is extra tijd belangrijk. Als je parkeert, raden we aan om 2,5 uur voor vertrek op het parkeerterrein te zijn. Reserveer je parkeerplaats vooraf om stress te vermijden. Voor valet parkeren ook 2,5 uur voor vertrek aanwezig zijn. Bij shuttle parkeren brengt een shuttlebus je naar het vliegveld, waar soms korte wachttijden kunnen zijn.

 • Hoe werkt valet parkeren Eindhoven Airport?

  chevron

  Valet parkeren bij Eindhoven Airport is de makkelijkste manier van parkeren. Als je hiervoor kiest, rijd je eenvoudig met je eigen auto rechtstreeks naar de vertrekhal. Een parkeermedewerker staat voor je klaar om je auto naar de parkeerplaats te rijden, maar niet voordat je auto grondig gecontroleerd is op eventuele schade of andere zichtbare gebreken. Op deze manier kom je bij terugkomst niet voor verrassingen te staan.

   

  Hoe kom ik bij de vertrekhal?

  Als je kiest voor valet parkeren bij Eindhoven Airport, rijd je zelf naar het adres van de vertrekhal dat vermeld staat in de bevestigingsmail. Je kunt de vertrekhal eenvoudig vinden door de borden "Kort parkeren" te volgen. Je hoeft niet het betaalde parkeerterrein van de luchthaven op te rijden, maar je gaat naar het meldpunt van de parkeeraanbieder, dat aan de overkant van de straat ligt. In de bevestigingsmail die je van ons krijgt, staat een routebeschrijving naar het meldpunt. Zorg ervoor dat je niet onder de slagboom van de luchthaven doorrijdt en volg de instructies in de routebeschrijving.

   

  Waar vind ik de medewerker van het parkeerbedrijf?

  Bij valet parkeren bij Eindhoven Airport lever je je auto af aan een medewerker op het meldpunt van de parkeeraanbieder. Je kunt de parkeeraanbieder 15 minuten van tevoren bellen om door te geven dat je bij het meldpunt arriveert. Een medewerker zal dan voor je klaarstaan op het meldpunt. Het adres van het meldpunt, het telefoonnummer van de parkeeraanbieder en de tijd waarop je aanwezig moet zijn, staan vermeld in de bevestigingsmail.

   

  Vervolg je reis

  Je kunt vervolgens de straat oversteken naar de luchthaven en aan je reis beginnen. Ondertussen parkeert de medewerker je auto op het beveiligde parkeerterrein. Je kunt zelf kiezen of je auto binnen of buiten wordt geparkeerd. Je hoeft dus niet zelf naar het parkeerterrein te rijden.

   

  Bij terugkomst

  Zodra je weer geland bent, bel je het telefoonnummer van de parkeeraanbieder om te laten weten dat je er bent. Tijdens het telefoongesprek spreek je af waar je de parkeermedewerker ontmoet, meestal is dit voor de aankomsthal. Daar wacht de parkeermedewerker met je auto op je. Het betreffende telefoonnummer vind je in onze reserveringsbevestiging.

   

  Voor- en nadelen van valet parkeren

  Bij het reserveren van een parkeerplaats is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Hier zijn de voor- en nadelen van valet parkeren op een rijtje:

  Voordelen

  • Tijdwinst: Je rijdt zelf naar de vertrekhal, waardoor je geen tijd kwijt bent aan het rijden naar een parkeerterrein.
  • Gemak: Je hoeft niet met een shuttlebus naar de luchthaven gebracht te worden.

  Nadelen

  • Vertrouwen: Je moet vertrouwen op de parkeeraanbieder, aangezien je je auto niet zelf parkeert op het parkeerterrein. Wij kunnen je echter verzekeren dat alle aanbieders op Parkos door ons zijn geïnspecteerd en betrouwbaar zijn.
  • Kosten: De valet-service kost over het algemeen iets meer dan shuttle parkeren.

   

 • Hoe werkt shuttle parkeren bij Eindhoven Airport?

  chevron

  Heb je de optie "shuttle" gezien bij de parkeermogelijkheden van Eindhoven Airport, maar vraag je je af hoe shuttle parkeren precies werkt? Op deze pagina leggen we je uit wat je kunt verwachten van shuttle parkeren bij Eindhoven Airport.

   

  Als je kiest voor shuttle parkeren, rijd je zelf met je eigen auto naar de parkeerplaats. Daar parkeer je je auto zelf, zodat je er zeker van kunt zijn dat je auto goed en veilig staat. Een gratis shuttlebus van de parkeeraanbieder brengt je vrijwel direct van de parkeerplaats naar de vertrekhal van de luchthaven. Bij sommige aanbieders in Eindhoven kun je bij shuttle parkeren ook rechtstreeks naar de luchthaven rijden. Een medewerker van de parkeeraanbieder zal dan je auto voor je parkeren op de parkeerplaats. Dat is valet parkeren en op deze manier bespaar je weer wat tijd en verloopt het begin van je reis ontspannen. Bij terugkomst word je met de shuttlebus teruggebracht naar de parkeerplaats.

   

  Zijn de parkeerplaatsen goed bereikbaar?

  Al onze parkeeraanbieders bevinden zich in of in de buurt van Eindhoven (bijvoorbeeld in Son en Breugel). Hierdoor vermijd je de drukke ringweg van Eindhoven en ben je binnen 10 minuten op de luchthaven.

   

  Hoe kom ik bij terugkomst weer bij mijn auto?

  Bij terugkomst haalt de shuttlebus je op en brengt je naar je auto. Een alternatief voor shuttle parkeren is valet parkeren, een luxere optie waarbij je zelf naar de vertrekhal rijdt en de auto voor jou naar de parkeerplaats wordt gebracht en weer terug naar de luchthaven.

   

  Voor- en nadelen van shuttle parkeren

  Bij het reserveren van een parkeerplaats wil je natuurlijk een weloverwogen keuze maken. Hier zijn de voor- en nadelen van shuttle-parkeren op een rijtje:

  Voordelen

  • Goedkoper: Shuttle-parkeren is vaak voordeliger dan valet-parkeren.
  • Zelf parkeren: Je rijdt zelf naar de parkeerplaats, dus je weet precies waar je auto komt te staan.

  Nadelen

  • Langzamer: Omdat je zelf naar de parkeerplaats rijdt, moet je rekening houden met de reistijd van de parkeerplaats naar de luchthaven. De extra reistijd bedraagt meestal ongeveer 10 minuten.

   

Onze voordelen
usp car
Zorgvuldig gecontroleerd
Alle parkeerplaatsen zijn zorgvuldig geïnspecteerd
usp thumbs up
Beste aanbiedingen
De beste deals op parkeren bij vliegvelden
usp 24
Kosteloos annuleren
Gratis wijzigen en annuleren tot 24 uur voor aankomst
usp 24
+4 miljoen klanten
Vertrouwd door meer dan 4 miljoen klanten wereldwijd