Parkos
user
Toggle Navigation
Elektrische auto's opladen bij het vliegveld

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Elektrische auto's opladen bij het vliegveld

Met je eigen auto naar het vliegveld rijden als je op vakantie gaat, heeft veel voordelen. Je hoeft geen rekening te houden met aansluitingen van een trein die je kunt missen. Bovendien kun je je bagage rustig achter in de auto laten liggen totdat je bij het vliegveld bent aangekomen. Als je een elektrische auto hebt, rijd je ook nog eens duurzaam. Maar dan is het wel praktisch als je bij terugkomst een volle accu hebt. Dat regel je eenvoudig als je een parkeerplaats kiest met een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Waar vind ik een parkeerplaats met een oplaadpunt?

Bij alle vliegvelden in Nederland kun je via Parkos.nl een parkeerplaats reserveren. Hier parkeer je je auto tijdens je vakantie of zakenreis. Dus of je nu vanaf Schiphol of Rotterdam Airport vertrekt, er is altijd een parkeergelegenheid op relatief korte afstand van de vertrekhal te vinden. Toch wil dat niet zeggen dat elektrische voertuigen op de luchthaven standaard gebruik kunnen maken van een oplaadservice. Want niet iedere parkeerruimte heeft een oplaadpunt beschikbaar.

Om er zeker van te zijn dat je een ev kunt opladen op de luchthaven, ga je als volgt bij de reservering te werk:

  • Selecteer de luchthaven van vertrek
  • Geef de periode van je reis aan
  • Vink het vakje ‘elektrische auto opladen’ aan
  • Kies voor autosleutels ophalen of meegeven
  • Geef aan wat je betaalvoorkeur is

Je krijgt vervolgens een lijst van parkeerlocaties die voorzien zijn van de mogelijkheid om je auto tijdens je afwezigheid op te laden. Houd er rekening mee dat het, ondanks dat je aangeeft dat je de autosleutel meeneemt, toch nodig is om deze bij de parkeerbeheerder achter te laten. Het kan immers nodig zijn om de auto te verplaatsen voor de aansluiting op de laadpaal.

Het ev opladen op de luchthaven bij langparkeren

Op dit moment zijn er alleen op Schiphol en Eindhoven Airport parkeerpruimtes te reserveren waar ook een oplaadpunt voor elektrische auto’s aanwezig is. De verwachting is dat dat in de toekomst kan veranderen. Bijvoorbeeld doordat reeds aangesloten parkeerlocaties een laadpaal installeren. Of als nieuwe locaties met een laadpaal zich aansluiten bij Parkos.nl. Er zijn in alle gevallen verschillende opties waaruit je kiest voor het parkeren van je auto in de buurt van het vliegveld.

Shuttle parkeren

Deze vorm van parkeren houdt in dat je naar de parkeerplaats rijdt die je gereserveerd hebt. Vaak ligt deze parkeerplaats op een paar kilometer van de vertrekhal. Een shuttlebus brengt je met je bagage naar het vliegveld. Bij terugkomst haalt een medewerker je bij het vliegveld op en word je naar je auto gebracht. Tijdens je afwezigheid is de auto volledig opgeladen, zodat je zonder tussenstop naar huis rijdt.

Valet parkeren

Bij valet parkeren rijd je zelf met je auto naar de vertrekhal en wacht een medewerker van de parkeerplaats je op. Je geeft de sleutels af en de parkeerbeheerder parkeert je auto veilig. Tevens wordt de accu van je auto geladen, zodat de auto, als deze bij aankomst op het vliegveld voor je klaarstaat, direct beschikbaar is om weg te rijden.

Hotel parkeren

Kies je voor deze optie, dan rijd je de dag voor vertrek al naar het vliegveld en zet je de auto op de parkeerplaats van het hotel. Dit hotel heeft een eigen laadpunt, zodat ook hier tijdens je afwezigheid gezorgd wordt voor een opgeladen accu. Het vervoer naar en van de vertrekhal gaat per shuttlebus.

luchthaven-elektrische-auto-oplader

De service van het elektrisch opladen

Hoe de service van het elektrisch opladen er precies uitziet, verschilt per parkeerbeheerder. Er kan sprake zijn van een parkeerplaats in de buitenlucht of een overdekte parkeerruimte. Heeft de parkeerbeheerder een mobiel laadpunt, dan geef je mogelijk de autosleutels niet af, omdat de auto dan niet verplaatst hoeft te worden. In sommige gevallen is dat wel het geval. De autosleutels zijn uiteraard in vertrouwde handen en liggen in een speciale kluis. Kies je voor een parkeergarage waar je de autosleutels in het beheer van de medewerkers van de parkeerruimte achterlaat? Laat dan ook je auto wassen tijdens je afwezigheid.

Wat zijn de kosten oplaadpunt elektrische auto?

Over het algemeen vragen de parkeerruimtes die de oplaadservice voor elektrische auto bieden geen extra vergoeding hiervoor. Voor het opladen gebruiken de medewerkers van de parking namelijk de laadpas van de eigenaar van de auto. De tarieven zijn de geldende tarieven van de elektrische laadpaal. Geef de laadpas dus af als je van deze service gebruik wenst te maken. Zorg er ook voor dat de stekker en laadkabel van je auto binnen handbereik van de medewerkers van de parkeerruimte zijn. Zo weet je zeker dat je bij terugkomst een auto met een opgeladen accu hebt.