Parkos
user
Toggle Navigation
Wanneer moet ik op het vliegveld zijn?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Wanneer moet ik op het vliegveld zijn?

Heb je een vakantie geboekt en is het vliegschema bevestigd? Dan is het tijd om na te denken over de praktische voorbereiding van de reis. Je weet vanaf welk vliegveld je zult vertrekken en hoe ver dat van je woonplaats ligt. Voor een goede planning moet je niet alleen rekening houden met de reistijd naar het vliegveld toe. Je moet ook de tijd erbij tellen die je nodig hebt om in te checken en door de veiligheids- en paspoortcontrole te gaan. Hoe vroeg je daarvoor op het vliegveld moet zijn, lees je hier.

Hoeveel uur van te voren op vliegveld?

Bij bijna alle vluchten kun je online inchecken. Hoe lang van te voren inchecken voor je vlucht, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Vaak doe je dit al een paar dagen of een dag voor vertrek. Je krijgt dan je boardingpass per e-mail. Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen krijg je direct de documenten voor de heen- en terugreis. Ondanks dat je het inchecken al geregeld hebt, is het toch verstandig tijdig op het vliegveld te zijn. Bij de veiligheidscontrole, incheckbalie en de paspoortcontrole kan het druk zijn, zeker tijdens het hoogseizoen, en dan is een ruime planning geen overbodige luxe. Dit is in Nederland voornamelijk tijdens de meivakantie en in de zomermaanden juli en augustus.

Je kunt de specifieke informatie per vliegveld vinden op de volgende pagina’s:

Europese vluchten of intercontinentale vluchten

Hoeveel uur van tevoren dien je voor vertrek aanwezig te zijn? De verschillende luchtvaartmaatschappijen hanteren ieder hun eigen tijden met betrekking tot hoelaat je op het vliegveld aanwezig moet zijn. Je kunt gemiddeld aanhouden dat je voor een Europese vlucht twee uur vooraf op het vliegveld aanwezig moet zijn. Voor vluchten buiten Europa, dus voor intercontinentale vluchten, is over het algemeen drie uur de standaard. De reden hiervoor is dat er voor bestemmingen buiten Europa meer zaken gecontroleerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld of alle nodige reisdocumenten aanwezig zijn. Dit kost meer tijd. Zoals gezegd verschilt dit per luchtvaartmaatschappij. Bekijk voordat je naar de luchthaven gaat goed hoeveel uur voor vertrek aanwezig je moet zijn. Dat is altijd een goede voorbereiding.

Geldt deze tijd ook als ik alleen met handbagage reis?

Als je geen koffers hoeft af te geven bij de incheckbalies voor het bagageruim scheelt dat natuurlijk tijd. Dit kan een reden zijn om iets minder lang van tevoren naar het vliegveld te komen. Zeker als je online hebt ingecheckt. Toch geldt in dit geval eigenlijk hetzelfde als wanneer je wel je bagage nog in moet checken. Dit komt omdat je te maken kunt hebben met langere wachtrijen voordat je naar de gate door kunt lopen. En daarom is het, ook als je alleen met handbagage reist, verstandig om ruim op tijd te komen.

Het geeft je bovendien de kans om bij twijfel na te vragen of bepaalde bagage inderdaad onder handbagage valt. Iedere vliegtuigmaatschappij hanteert daar eigen regels voor.

Hoe vroeg moet ik op de luchthaven zijn | Parkos Blog

Genoeg tijd om de luchthaven te ontdekken

Reis je met kleine kinderen of vlieg je voor het eerst? Op een vliegveld valt veel te beleven, zeker als je er voor het eerst bent. Door ruim op tijd te komen, kijk je op je gemak rond en ontdek je rustig waar je gate zich bevindt. Bovendien drink je zowel voor als na de veiligheidscontrole in een horecagelegenheid een kop koffie of eet je een snack. Ondertussen heb je bij bepaalde vliegvelden een mooi zicht op de vertrek- en landingsbanen.

Na de paspoortcontrole is er de gelegenheid om duty free te winkelen. Ook hiervan profiteer je als je voldoende tijd hebt. Je kunt nog wat spullen kopen die je vergeten bent in te pakken. Of je verwent jezelf met een luxe parfum of een doosje chocolade.

Geen stress voor je vlucht

Dat je op tijd aanwezig bent, is belangrijk voor een soepel verloop van de hele procedure. Met zoveel passagiers heeft een vliegtuigmaatschappij gewoon tijd nodig om iedereen op tijd in het vliegtuig te laten plaatsnemen. Maar ook voor jezelf is het prettig als je de tijd hebt. Hoe eerder je alle formaliteiten achter de rug hebt, hoe meer ontspannen je aan je vakantie kunt beginnen. En als je op tijd bij de gate bent, hoef je je geen zorgen te maken dat je het boarden mist.

Hoeveel reistijd reken ik om naar het vliegveld te komen?

De reistijd die je nodig hebt, is van enkele factoren afhankelijk. Het tijdstip waarop je vliegt speelt natuurlijk een rol. Kun je ‘s nachts rijden als er weinig verkeer op de weg is of moet je door de ochtendspits? Ook de ligging van de parkeerplaats moet je bij de reistijd optellen. Kijk dus niet alleen hoe je naar het vliegveld moet komen, maar let vooral op de route naar het parkeerterrein. Reken daar ook de tijd bij die de shuttlebus nodig heeft om van de parkeerplaats naar het vliegveld te rijden. Je kunt bij het boeken van de parkeerplaats zien hoelang dat duurt. Vaak is dat vijf tot tien minuten.

Bij het valet parkeren hoef je die extra minuten niet mee te rekenen. Je geeft je autosleutels op het vliegveld aan de medewerker van het geboekte parkeerterrein af.