Parkos
user
Toggle Navigation
Tips voor het schoonmaken van je auto

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Tips voor het schoonmaken van je auto

Het schoonmaken van de auto, zowel de binnenkant als de buitenkant, is een klusje dat je waarschijnlijk steeds uitstelt. Toch is het belangrijk om de auto eens in de zoveel tijd te wassen. De veiligheid speelt hierbij bijvoorbeeld een rol. Door vuil op de ramen is je zicht beperkt. En ook je lampen geven beter licht als er geen laagje zand op zit. Het begin van de vakantie is een mooi moment om de auto schoon te maken. Dan kun je de rest van het reisgezelschap in een opgeruimde auto veilig naar het vliegveld vervoeren.

Zelf je auto wassen of naar de wasstraat?

Het wassen van de auto kun je zien als een verplichting. Of je benadert het als een karweitje waarbij je even je gedachten op nul zet en kunt ontspannen. Daarom is het zelf wassen van de auto een mooi begin van de vakantie. Heb je echt geen tijd, dan rijd je naar de wasstraat. Anders pak je zelf een emmer en een doek en ga je een paar uur lekker aan de slag.

  • Spoel het losse vuil van de auto

In het ideale geval heb je een hogedrukspuit waarmee je zand en ander los vuil van je auto spuit. Maar met een tuinslang kom je ook al een heel eind. Vergeet daarbij ook niet om onder de auto te spuiten en sla de wielen en wielkasten niet over.

  • Gebruik de juiste materialen

Het ligt voor de hand om een spons te gebruiken bij het wassen van de auto. Dat is toch niet de beste oplossing. In een spons blijven korreltjes zand achter, waardoor je het risico loopt dat je de lak krast. Gebruik dus liever een microvezeldoek, dan heb je daar geen last van. Voor het verwijderen van het hardnekkige vuil gebruik je een autoshampoo. Ook dit is om de lak te beschermen. Vul een emmer met zeepwater en zet er een emmer met alleen schoon water naast. Hierin spoel je de vieze doek uit. Het water in deze emmer ververs je het beste om de zoveel tijd, zodat het schoonmaken van je auto ook echt resultaat heeft.

  • Denk aan de nazorg

Nadat je de auto met de hand schoongemaakt hebt, spoel je deze helemaal nog een keer met schoon water af. Dit kan met de hogedrukreiniger of met de tuinslang. Tot slot maak je de auto helemaal droog, bijvoorbeeld met een zeem.

Het interieur van je auto schoonmaken

De binnenkant van je auto ziet er een stuk beter uit als je alle losse rommel opruimt. Alle bonnetjes, verpakkingen of het vergeten speelgoed van de kinderen verzamel je in een doos en kun je daarna uitzoeken op bewaren of weggooien. Vergeet daarbij ook niet om onder de stoelen te kijken.

Het dashboard en de middenconsole

Begin vervolgens met het schoonmaken van het dashboard. Dit doe je met een microvezeldoek. Als schoonmaakmiddel gebruik je een mild middel, of je kijkt voor een speciaal reinigingsmiddel voor dashboards. Wanneer dit gedaan is, maak je het middenconsole schoon en de steunen en handgrepen van de deuren.

De ruiten reinigen

De binnenkant van de autoruiten verdienen ook aandacht tijdens de schoonmaakbeurt. Maak deze schoon met een ruitenreiniger met een microvezeldoek. Zorg ervoor dat de vette aanslag verdwijnt en dat je geen strepen achterlaat. En kijk meteen even naar de binnenspiegel, deze kan waarschijnlijk ook wel een sopje gebruiken.

Bekleding en matten stofzuigen

De losse matten haal je uit de auto en deze klop je even goed uit. Pak een stofzuiger met een kleine zuigmond met een borstel. Hiermee zuig je kruimels en andere los spul van de stoelen op, zonder dat je krassen achterlaat op de bekleding. Vergeet daarbij ook de achterbank en de kofferbakruimte niet.

tips to clear your car interior

Maak gebruik van een schoonmaakservice

Heb je onverhoopt geen tijd om zelf je auto te wassen voordat je op reis gaat? Dan is er nog geen man overboord. Want op bepaalde vliegvelden, zoals Schiphol Airport en Eindhoven Airport zijn er parkeeraanbieders die tijdens je afwezigheid je auto wassen. Kies dan bijvoorbeeld voor de optie van Park-Fly-Wash en laat je door een shuttlebus van de parkeerplaats naar de vertrekhal brengen. Bij terugkomst haalt de shuttlebus je weer op en rijd je in een gewassen auto naar huis.