Parkos
user
Toggle Navigation
Kun je duurzamer vliegen?

Inhoudsopgave

5 minuten leestijd

Kun je duurzamer vliegen?

Vliegreizen zijn niet zo goed voor het milieu, maar met een paar simpele aanpassingen kun je wel je impact minimaliseren. We geven je 7 tips met veranderingen in je reisgewoonten die je kunt maken om minder impact te hebben als je in het vliegtuig zit. Maar onthoud, de meest duurzame optie is vaak gewoon minder vliegen. Kijk of je andere manieren van reizen kunt vinden, aangezien dit de meest milieuvriendelijke keuze is.

1. Kies directe vluchten

Kies voor directe vluchten bij het plannen van je vliegreis. Dit betekent mogelijk minder tussenstops, wat een goede zaak is, aangezien elke start en landing extra grote hoeveelheden brandstof verbruikt. Hoe minder je dit doet, hoe beter.

2. Reis licht

Handbagage speelt een rol bij de hoeveelheid brandstof die het vliegtuig nodig heeft. Minder gewicht betekent minder brandstof. Dus pak alleen wat je nodig hebt en overweeg bagage gemaakt van lichtere materialen. Lees hier onze blog met 5 tips voor reizen met alleen handbagage.

3. Gebruik een herbruikbare waterfles

Neem een herbruikbare waterfles mee en vul deze na de veiligheidscontroles. Het is een kleine manier om plastic afval te verminderen. Op veel vliegvelden worden ook geen plastic waterflesjes meer verkocht. Ga dus voorbereid op reis met je eigen waterfles van thuis.

Verminder afval aan boord

4. Verminder afval aan boord

De artikelen die je in het vliegtuig krijgt, dragen bij aan afval. Neem zelf herbruikbare alternatieven mee, zoals je eigen beker en een spork, in plaats van wegwerpartikelen te gebruiken. Het is een kleine verandering, maar het heeft op de lange termijn een grote impact.

5. Kies voor Economy Class

Als je geneigd bent om te investeren in businessclass of eerste klas, weet dan dat deze zitopties een grotere ecologische voetafdruk per passagier hebben. Een stoel in de businessclass neemt meer ruimte in, waardoor er minder passagiers in hetzelfde vliegtuig passen. De CO2-uitstoot is daardoor per businessclass passagier hoger dan die van economy class. Dus als je vastbesloten bent om milieubewust te zijn, blijf dan bij economy class.

6. Vlieg minder

Overweeg alternatieve vervoersmethoden voor kortere reizen indien mogelijk. Treinen en bussen zijn vaak energiezuiniger en stoten minder emissies uit. Het is een eenvoudige manier om je impact te verminderen. Of verblijf langer op je bestemming. Hoe langer je op je bestemming bent, hoe meer je de koolstofemissies van je vlucht kunt rechtvaardigen.

7. Ondersteun duurzame luchtvaartmaatschappijen

Vlieg met luchtvaartmaatschappijen die inspanningen leveren om hun milieu-impact te verminderen. Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen geleidelijk aan meer milieuvriendelijke praktijken aan. Door deze luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen, kun je verdere vooruitgang in de sector aanmoedigen.

Enkele luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa en Swedavia bieden reizigers de optie om gebruik te maken van het Fly Green Fund. Hiermee koop je groene vliegtuigbrandstof voor een deel van je vlucht of het geheel ervan. Daarnaast worden de luchtemissies van passagiers die Lufthansa Group’s Green Fares kopen, gecompenseerd door een combinatie van 20% duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF’s) en 80% “hoogwaardige klimaatbeschermingsprojecten”.