Parkos
user
Toggle Navigation
Zorgeloos op vakantie: tips om je auto in topconditie te houden terwijl jij geniet van een zorgeloze reis

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Zorgeloos op vakantie: tips om je auto in topconditie te houden terwijl jij geniet van een zorgeloze reis

Heerlijk, vakantie! Maar heb jij al over vervoer nagedacht? Hoe kom je op het vliegveld en waar en hoe laat je je auto achter? Wanneer je je auto een tijdje stil laat staan, neem dan deze voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je auto in goede conditie blijft tijdens je afwezigheid. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan bij terugkomst en kan je dat vakantiegevoel nog even vasthouden. 

Onze partner Euromaster geeft je enkele tips zodat je zorgeloos en veilig kunt vertrekken en terugkeren van je welverdiende vakantie. 

1. Controleer de bandenspanning

Door te rijden met de juiste bandenspanning voor je auto voorkom je onnodige slijtage en rijd je comfortabeler, zuiniger en veiliger. Bij een te lage spanning heb je een slechtere wegligging en slechter remgedrag. Er is een grotere rolweerstand, wat een hoger brandstofverbruik tot gevolg heeft. Dus controleer de bandenspanning voor vertrek. 

2. Zorg voor een opgeladen accu

Wanneer je auto een langere tijd stilstaat, kan de accu van langzaam leeg raken en uiteindelijk zijn spanning verliezen. Merk je dat je auto slechter start? Laat dan je accu dan testen voor vertrek, zodat je zeker weet dat je na terugkomst weer op weg kunt.

Bonustip: bij een aantal parkeerpartners van Parkos is het mogelijk om je elektrische auto op te laden terwijl je geniet van je reis. 

3. Bescherm de ruitenwissers

Als je auto lange tijd stilstaat, kan het rubber van de ruitenwissers vast gaan plakken aan je voorruit. Om vastplakken tegen te gaan, kun je de ruitenwissers verpakken met plastic folie. Haal dit er natuurlijk wel weer af als je gaat rijden. Zijn de wisserbladen zover uitgedroogd dat het rubber loslaat? Laat deze dan vervangen voor je de weg weer op gaat.

4. Laat regelmatig je airco controleren

Goed onderhoud van de airco van je auto is belangrijk voor de toevoer van frisse lucht in je auto. Wanneer je auto voor een langere tijd stilstaat, kunnen er vieze luchtjes uit je airco komen. Dit kan duiden op bacterievorming in je dashboard, wat je gezondheid kan beïnvloeden. Wanneer je airco stinkt, je meer last hebt van beslagen ramen of je airco niet koud wordt, kan dat er op wijzen dat er iets mis is met je airco.

5. Boek een overdekte parkeerplaats

Zorg ervoor dat je auto zowel van binnen als van buiten schoon is, om schimmel en onaangename geuren aan de binnenkant en corrosie aan de buitenkant te voorkomen. Laat de ventilatieroosters of eventueel je ramen een klein beetje openstaan. Kijk of het mogelijk is om je auto overdekt te parkeren. Geen overdekte plek beschikbaar? Probeer dan een schaduwrijke plek te vinden om je auto te beschermen tegen direct zonlicht. Controleer bij terugkomst of er bijvoorbeeld vogelpoep of hars op jouw auto zit. Dit kan namelijk lakschade veroorzaken. Of overweeg een autohoes om je auto te beschermen tegen weersinvloeden, stof en vuil. 

Bonustip: bij het vergelijken van parkeeraanbieders kun je gebruik maken van de filters om te zien welke parkeergelegenheden binnen of buiten zijn. Binnen parkeren betekent dat je auto wordt geparkeerd op een afgesloten, weersbestendige locatie. Buiten parkeren betekent dat je auto buiten op een parkeerplaats wordt geparkeerd. 

6. Veiligheid boven alles

Hoewel de meeste parkings 24 uur per dag worden bewaakt om de veiligheid van je auto te garanderen, raden we je aan om geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen. Voor een zorgeloze reis, zorg je ervoor dat je auto goed vergrendeld is. Je kan er ook voor kiezen om een stuurslot of ander beveiligingsmiddel te gebruiken om diefstal te voorkomen. Loop nog een laatste rondje om je auto om te controleren of alles in orde is. 

Bonustip: bij sommige parkings is het mogelijk om gebruik te maken van kluisjes om je waardevolle spullen in op te bergen.

7. Geniet van je vakantie!

Tot slot. Het is vakantie. Met deze tips en de nodige voorbereidingen zorg je ervoor dat je je auto met een gerust hart kunt achterlaten terwijl je geniet van je vakantie.

Heb je twijfels over de conditie van je auto? Doe voor vertrek de Zomercheck bij een Euromaster garage bij jou in de buurt. Je auto wordt dan op 9 essentiële punten gecontroleerd en daar waar nodig, worden vloeistoffen aangevuld. Speciaal voor iedereen die voor 16 juni bij Parkos boekt, krijg je nu een mooie korting op de Zomercheck: in plaats van € 25,- betaal je slechts € 15,-. Zo weet je zeker dat je auto klaar is voor vertrek en je terugkeer. 

Veilige reis en fijne vakantie!