Parkos
user
Toggle Navigation
Top 5 vliegvelden in Nederland

Inhoudsopgave

8 minuten leestijd

Top 5 vliegvelden in Nederland

Hoewel Nederland niet zo groot is, is het toch fijn als je voor je vliegvakantie een van de vliegvelden in de buurt kunt kiezen. In Nederland zijn er vijf vliegvelden die gebruikt worden voor passagiersvluchten. Deze liggen over het land verspreid. Je zou kunnen zeggen dat je vanuit iedere regio dus een vliegveld in de buurt hebt. Wat ieder vliegveld te bieden heeft, lees je hier.

Hoeveel vliegvelden heeft Nederland?

Nederland heeft in totaal vijf vliegvelden voor de luchtvaart, waaronder het bekende Amsterdam Airport Schiphol, dat verreweg het grootste vliegveld van Nederland is in zowel passagiers- als vrachtvervoer. Andere belangrijke luchthavens zijn Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde.

Naast deze vijf zijn er nog twaalf regionale luchthavens, ook wel bekend als kleine vliegvelden. Nederland heeft ook zweefvliegvelden, helikopterhavens en militaire vliegbasissen (Bron: Wikipedia.nl). Hieronder zullen we de vliegvelden in Nederland bespreken, waarvandaan je kunt vliegen en waarbij je een parkeerplaats kunt boeken via Parkos.

Schiphol Airport

Het vliegveld Schiphol is het meest bekende vliegveld van Nederland, zowel nationaal als internationaal. Dat is niet verwonderlijk, want het vliegveld is ook het grootste vliegveld van Nederland. Schiphol is daarnaast een van de grootste vliegvelden ter wereld en mag zich tevens de derde grootste luchthaven van Europa noemen. Je vertrekt namelijk vanaf Schiphol naar Europese en intercontinentale bestemmingen. Dit gaat van Düsseldorf tot New York of Kaapstad. Begint je vliegreis op Schiphol, dan is dat al een beleving op zich. De vele horecagelegenheden en winkels geven sfeer aan het vliegveld. Als je tijd over hebt, breng dan een bezoek aan het bijgebouw van het Rijksmuseum dat op Schiphol gevestigd is.

schiphol grootste vliegveld nederland

Rotterdam The Hague Airport

Vanaf Rotterdam The Hague Airport vertrekken lijnvluchten voor vakantie- en zakenreizen. Het is een van de regionale luchthavens. De bekende luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf dit vliegveld naar alle populaire vakantiebestemmingen in Europa zoals Malaga, Rhodos of IJsland. Er is een dagelijkse verbinding tussen Rotterdam The Hague Airport en London City. Bij veel mensen zal de naam Rotterdam The Hague Airport niet bekend klinken. Dit komt omdat het vliegveld over het algemeen Rotterdam Airport wordt genoemd en vroeger heette het Vliegveld Zestienhoven. Voor het instappen zijn er geen aviobruggen dat op grootste vliegvelden wel het geval is. Je wordt met de bus vanaf de terminal naar het vliegtuig gebracht en je gaat via de vliegtuigtrap het vliegtuig binnen.

rotterdam airport

Eindhoven Airport

Als het grootste regionale vliegveld van Nederland verzorgt Eindhoven Airport jaarlijks voor miljoenen reizigers zakelijke vluchten en vakantievluchten. Daarnaast is het vliegveld voor een deel ook als militair vliegveld in gebruik. Daar komt de naam Vliegbasis Eindhoven vandaan die in de volksmond ook wel gebruikt wordt. Eindhoven Airport ligt bij Veldhoven, ten westen van Eindhoven.

Ryanair biedt veel vluchten aan vanaf Eindhoven Airport. Maar ook andere vliegtuigmaatschappijen vliegen vanaf deze plaats naar Sevilla, Tirana in Albanië of naar bekende Egyptische badplaatsen. Zowel voor als na de veiligheidscontrole zijn er diverse horecagelegenheden op het vliegveld aanwezig. Bovendien zijn er veel winkels op Eindhoven Airport gevestigd.

Maastricht Aachen Airport

Het vliegveld Maastricht Aachen Airport ligt in de Limburgse gemeente Beek, vlakbij Maastricht. De reden dat Aachen ook in de naam van het vliegveld voorkomt, is omdat de Duitse stad Aken aandelen in het vliegveld heeft. Bovendien geeft de naam ook het internationale karakter van het vliegveld aan. Behalve voor passagiersvluchten wordt dit vliegveld ook gebruikt voor vrachtvluchten.

Je vliegt vanaf Maastricht Aachen Airport naar diverse toeristische bestemmingen. Denk aan Kroatië, Turkije, Frankrijk en Macedonië.

Groningen Airport Eelde

Op ongeveer tien kilometer van de stad Groningen ligt Groningen Airport Eelde in Drenthe. In het verleden hebben er intercontinentale vluchten plaatsgevonden. Tegenwoordig vertrek je van hieruit naar vakantiebestemmingen in onder andere Zweden, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het is een van de kleine vliegvelden in Nederland waar passagiersvluchten vandaan vertrekken.

Het vliegveld heeft een groot terras waar je vertrekkende reizigers uitzwaait en waar ook het restaurant gevestigd is. Als je door de veiligheidscontrole bent, koop je in de winkel voor de paspoortcontrole nog wat tijdschriften voor onderweg.

groningen airport eelde

Met eigen auto naar het vliegveld

Het is natuurlijk handig als je een vlucht kunt boeken vanaf een vliegveld dat in de buurt van je woonplaats ligt. Helaas is dat niet altijd te plannen. Het dichtstbijzijnde vliegveld biedt misschien niet de bestemming die je zoekt. Daarom heb je de auto nodig om naar een vliegveld te rijden dat ergens anders in het land ligt.

Bij een vliegveld als Schiphol weet je dat het druk kan zijn, maar ook bij de andere vliegvelden moet je hier rekening mee houden, zeker in het hoogseizoen. Reserveer daarom tijdig een parkeerplaats in de buurt van het vliegveld. Dat je vooraf weet waar je kunt parkeren, is niet alleen een geruststellend idee. Het is bovendien zo dat hoe eerder je een parkeerplaats boekt, hoe voordeliger het is. Daarnaast heb je nog verschillende mogelijkheden om te parkeren.

Kies voor valet parkeren als je het handig vindt om zelf naar het vliegveld te rijden. Je wordt opgevangen door een medewerker van het gekozen parkeerterrein. Na je vakantie staat de auto op het vliegveld weer voor je klaar. Of je rijdt zelf naar de gereserveerde parkeerplaats en maakt gebruik van de shuttledienst voor vervoer naar het vliegveld. Na korte tijd ben je in de vertrekhal. Op de terugweg haalt de chauffeur je met de shuttlebus op en brengt je naar je auto op het parkeerterrein.