Parkos
user
Toggle Navigation
Onderzoek: dit zijn de parkeertarieven per vliegveld in de zomer van 2024

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Onderzoek: dit zijn de parkeertarieven per vliegveld in de zomer van 2024

Heb jij al plannen voor de zomervakantie? Of heb je jouw zomerse vakantie al lang geboekt? De kosten voor het parkeren van je auto op het vliegveld tijdens je vakantie is een kostenpost die nog weleens over het hoofd wordt gezien. Maar op welk vliegveld kun je het voordeligst je auto voor langere tijd parkeren terwijl jij op vakantie bent? Wij van Parkos maakten een overzicht van de parkeerkosten voor verschillende luchthavens voor de zomer van 2024.

In het onderzoek hebben we alle Nederlandse vliegvelden die worden gebruikt voor commercieel vliegverkeer plus de door Nederlanders veel gebruikte vliegvelden in Duitsland en België met elkaar vergeleken. We hebben hierin alle parkeeropties rondom de vliegvelden meegenomen. 

Bekijk hier de top vijf goedkoopste vliegvelden als het gaat om parkeren, gebaseerd op een parkeerperiode van 8 dagen in juli:

  1. Frankfurt Hahn Airport €37,27
  2. Bremen Airport €39,96
  3. Groningen Eelde Airport €40,00
  4. Brussel Charleroi Airport €46,62
  5. Maastricht Aachen Airport €51,33

Tabel met de gemiddelde prijs parkeerprijs per airport in Nederland voor 8 dagen

Weekend weg 

Heb je een kortere trip op de planning staan? Een weekendje weg bijvoorbeeld? In de tabel hieronder hebben we per vliegveld alle prijzen op een rijtje gezet voor een parkeerperiode van drie dagen.

Overzicht met gemiddelde prijzen per luchthaven in Nederland voor 3 dagen parkeren

Parkeerkosten voor verschillende parkeerservices 

Valet parking en shuttle parkeren zijn twee populaire parkeeropties voor reizigers die hun auto willen parkeren bij het vliegveld terwijl ze op reis zijn. Beide diensten verschillen aanzienlijk in service, gemak en kosten.

Valet parking

Valet parking: deze service biedt het ultieme gemak voor reizigers. Je rijdt direct naar de vertrekhal waar je vlucht vertrekt. Een valet-medewerker neemt je auto over en zorgt dat deze wordt geparkeerd, zodat je zelf gelijk naar de terminal kunt om in te checken. Bij terugkomst zorgt een valet-medewerker ervoor dat je auto weer klaar staat bij de aankomsthal zodra je weer bent geland en je je bagage hebt opgehaald. Deze comfortabele parkeerservice komt echter wel met een hoger prijskaartje in vergelijking met shuttle parkeren.

De prijzen van valet parking voor acht dagen op de verschillende vliegvelden hebben we per jaar, per vliegveld verzameld en in onderstaande infographic uiteengezet.

Overzicht van prijzen valet parkeren voor Nederlandse luchthavens voor zomer 2024


Op Dortmund Airport, Maastricht Aachen Airport, Frankfurt Hahn Airport en Groningen Airport Eelde is geen valet parking service beschikbaar en zijn hierdoor niet meegenomen in deze vergelijking.

Shuttle parkeren

Shuttle parkeren: bij deze manier van parkeren parkeer je zelf je auto op een parkeerterrein nabij het vliegveld. Deze parkeerterreinen kunnen zowel op het terrein van het vliegveld zelf liggen als bij externe aanbieders in de nabijheid van het vliegveld. Na het parkeren neem je in de meeste gevallen een shuttlebus naar de terminal. Deze optie vereist meer tijd, maar is doorgaans goedkoper dan valet parkeren.

De prijzen van shuttle parkeren voor acht dagen op de verschillende vliegvelden hebben we voor 2022, 2023 en 2024 per vliegveld verzameld en in onderstaande infographic uiteengezet. 

Overzicht van prijzen shuttle parkeren rondom Nederlandse luchthavens voor zomer 2024

Verantwoording onderzoek

Voor het onderzoek zijn de parkeerkosten voor verschillende vliegvelden geanalyseerd en met elkaar vergeleken op het boekingsplatform van Parkos. Voor de prijsvergelijking is gekeken naar de jaren 2022, 2023 en 2024 en zijn de parkeerkosten vergeleken voor een parkeerperiode van drie en een parkeerperiode van acht dagen in de maand juli (zomervakantie).