Parkos
user
Toggle Navigation
Hoe kiest de Nederlander zijn weg naar het vliegveld?

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Hoe kiest de Nederlander zijn weg naar het vliegveld?

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten (47%) gaat met de auto naar het vliegveld als ze op reis gaan. Daarbij kiezen ze voor een van de vele parkeeraanbieders bij het vliegveld. Een kleinere groep (19%) wordt gebracht door vrienden en familie en 14% van de Nederlanders reist met het openbaar vervoer naar het vliegveld. Slechts 5% van de Nederlanders gebruikt een taxi als vervoermiddel naar het vliegveld. 

Prijs en veiligheid zijn belangrijk

Indien men ervoor kiest om met de auto naar het vliegveld te reizen, dan zijn prijs en veiligheid de belangrijkste factoren bij het kiezen van een parkeeraanbieder. Daarbij heb je de keuze tussen de officiële luchthaven en de zogenaamde offside parkeeraanbieders rondom het vliegveld. Vooral de factor prijs is van invloed op de groei van de offside parkeeraanbieders. Zowel bij Schiphol, Eindhoven of Düsseldorf heb je keuze uit vele kwalitatief goede shuttle- en valet parkeeraanbieders, die doorgaans lagere prijzen hanteren dan de officiële parkeeraanbieders van de luchthaven. Bij Parkos vergelijk je deze aanbieders gemakkelijk op prijs, kwaliteit en afstand tot de luchthaven. Ondanks de situatie rondom corona vinden Nederlanders flexibele voorwaarden het minst belangrijk.

Waarom kiest de Nederlander ervoor om met de auto naar het vliegveld te reizen?

Voor het overgrote deel (66%) is dit gewoon het gemak om voor de deur in de auto te stappen en te parkeren bij het vliegveld. 24% van de Nederlander zou wel met het openbaar vervoer naar het vliegveld willen reizen, maar de OV tijden sluiten in veel gevallen niet goed aan op de vluchttijden. Zeker niet als je vroeg in de ochtend vliegt of thuiskomt. Daarnaast zou 21% de voorkeur geven aan gebracht worden door vrienden of familie, maar deze kunnen niet.

De Nederlander is een reislustig volk.

Gemiddeld genomen gaat 85% van de Nederlanders op vakantie. Bij de mensen die met het vliegtuig reizen kunnen we onderscheid maken tussen de incidentele vliegers ( 1x per 2 jaar of minder), dit is 40% van de Nederlanders, de jaarlijkse vlieger (1x per jaar), dit zijn 20% van de Nederlanders en de frequente vlieger (meer dan 2x per jaar), deze groep is 27% van alle Nederlanders.

Met wie gaat de Nederlander op vliegreis?

Tot slot hebben we de vraag gesteld, met wie of in welk gezelschap de Nederlander op vliegreis gaat. Het overgrote deel gaat op reis met zijn of haar partner (38%) of met zijn gezin of familie (37%). De overige 25% is onder te verdelen in mensen die alleen reist (14%) en Nederlanders die met vrienden of in een groep op vliegreis gaan (11%).

De Nederlandse reiziger heeft vele wegen naar het vliegveld. Of het nu is door zelf te rijden, een lift van vrienden te regelen, het openbaar vervoer te gebruiken of zelfs met een taxi te gaan. Met prijs en veiligheid hoog in het vaandel maken Nederlanders weloverwogen keuzes, terwijl het gemak van de eigen auto nog steeds de boventoon voert voor velen. 

Dus, of je nu een incidentele ontdekkingsreiziger bent, een jaarlijkse vakantieganger of een frequente jetsetter, het maakt niet uit hoe je er komt, zolang je maar geniet van de reis. Happy Travels! 🌍✈️

*Dit onderzoek is uitgevoerd door Blauw-Sprint in opdracht van Parkos. De vragen zijn ingevuld door n=495 automobilisten