Parkos
user
Toggle Navigation
Maak je auto klaar voor de zomer

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Maak je auto klaar voor de zomer

Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig, en het is zeker niet onverstandig om hem voor de zomer een beurt te geven. Maar welke aspecten zijn nu typisch geschikt voor de zomer?

Banden

Het belangrijkste zijn je autobanden. Rij je op allround banden? Zoals de naam al zegt, zijn deze geschikt voor elk weertype. Maar heb je een aparte set voor de zomer en de winter, dan is nu een goed moment om de zomerbanden weer onder je auto te (laten) zetten. Winterbanden bieden je meer grip in de natte en koude maanden, maar zomerbanden zijn lichter en duurzamer in gebruik. Zo slijten ze minder snel en verkorten ze je remweg. Verder kun je ook standaard op zomerbanden rijden, alhoewel dit in sommige landen in de winter niet is toegestaan. Controleer ook altijd de spanning van de banden!

Airco

Je kent het wel, na een heerlijke dag aan het strand is het tijd om naar huis te gaan. Zodra je de autodeuren opent komt er een ontzettende warme walm uit de auto. En als je leren bekleding hebt, kan het zijn dat deze zo heet is dat je er niet gelijk op kunt zitten. Maar ook je stuur kan ontzettend warm worden, en dat is zelfs gevaarlijk. Als je de luxe hebt van airco in je auto, laat deze dan zeker ook controleren. De airco moet gevuld worden met speciale koelende vloeistof. Als deze leeg is, dan werkt je airco niet meer. En dat zou niet lekker uitkomen na zo’n heerlijke stranddag.

Vloeistoffen

Tanken doe je natuurlijk regelmatig. Maar er zitten er nog veel meer vloeistoffen in een auto die je regelmatig moet laten controleren en verversen. Een beurt voor de zomer is hier uitermate geschikt voor. Zo kan het nodig zijn dat je airco dus bijgevuld moet worden, maar kan ook de motorolie aan vervanging toe zijn. En vergeet ook je ruitenvloeistof niet. In de winter heb je misschien gebruik gemaakt van antivries ruitenvloeistof, maar er bestaat ook een zomer variant. Ook is er speciale ruitenvloeistof die het plakken van kleine insecten op je ramen verminderen.

Schoonmaken

Het begin van de zomer is bij uitstek een goed moment om je auto grondig te reinigen. Van buiten, maar ook zeker van binnen. Als je ervoor kiest om langs een wasstraat te gaan, kies dan voor een programma met lak bescherming en speciale wax. Dit beschermd de lak van je auto tegen zand en verkleuring. Als je de auto zelf wil wassen, gebruik hier dan speciale middelen voor en ga niet zomaar met een spons en schoonmaakmiddel aan de slag. Ook de binnenkant knapt op van een goede wasbeurt. Buiten het stofzuigen kun je de bekleding van stof met speciale reinigers helemaal schoonmaken. Het zal je verbazen hoeveel viezigheid hieruit komt. Deze apparaten kun je ook huren.

Inventaris

In de zomer komen sommige spullen in de auto goed van pas. Een lifehammer en veiligheidshesje komen ook in de winter van pas. Maar in de zomer kun je ook andere producten gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtewerend scherm in de auto leggen die je onder de voorruit kan plaatsen. Dit houdt een hoop warmte tegen. Zorg er ook altijd voor dat je een extra zonnebril in de auto hebt liggen. Dan kun je in ieder geval je ogen altijd beschermen tegen de zon. Ook een kleine brandblusser kan van pas komen. In de zomer is er nu eenmaal meer kans op brand. Pas de standaard inventaris ook zeker aan op je persoonlijke wensen! Zwem je graag in de natuur? Dan kan het geen kwaad om standaard een handdoek en zwemkleding bij je te hebben.

Vakantie

De zomer is een periode dat veel mensen met de auto op vakantie gaan. Hou er rekening mee dat er andere regels kunnen gelden in sommige landen dan in Nederland. Ook kan het prettig zijn om wat kleine extra onderdelen in de auto te hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan lampjes of zekeringen. Als je die standaard bij je hebt, kun je die ook op een parkeerplaats langs de snelweg vervangen. Zo hoef je hiervoor niet in het buitenland naar een garage. Controleer ook of je verzekering dekking geeft in het buitenland. Vaak regel je dit gemakkelijk online.