Parkos
user
Toggle Navigation
De opkomst van luxe luchthavenlounges voor alle reizigers

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

De opkomst van luxe luchthavenlounges voor alle reizigers

Een geslaagde vliegreis bestaat niet alleen uit een vlucht die zonder vertragingen verloopt. Zit er een paar uur tussen je aansluiting? Of moet je na het inchecken een tijdje wachten tot je vliegtuig vertrekt? Dan is het prettig als je dat in een ontspannen omgeving kunt doen. Voor dit soort situaties kun je op een aantal vliegvelden terecht in een luchthavenlounge.

Wat zijn luchthavenlounges?

Een luchthavenlounge is een besloten ruimte die alleen toegankelijk is als je als passagier al door de beveiligingscontrole bent gegaan. Deze ruimte is comfortabel ingericht en voorzien van verschillende faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan gemakkelijke stoelen. De zitplaatsen zijn voorzien van stopcontacten zodat je je mobiele apparatuur op kunt laden. Daarnaast zijn er soms speciale werkplekken beschikbaar, zodat je in alle rust kunt werken. Je maakt hierbij gebruik van de wifi die gratis beschikbaar is.

Een ander kenmerk van luchthavenlounges is dat er gratis eten en drinken is, en je kunt tijdschriften en kranten lezen. Uiteraard zijn er ook toiletvoorzieningen en, afhankelijk van de locatie, is het zelfs mogelijk om te douchen of te slapen. Kortom, alles wat je nodig hebt om de tijd te overbruggen voor je op het vliegtuig stapt, vind je in een luchthavenlounge.

Wat zijn luchthavenlounges?

Welke Nederlandse vliegvelden beschikken over een lounge?

Op veel internationale vliegvelden zijn luchthavenlounges aanwezig. Van de Nederlandse luchthavens is Schiphol Airport de koploper op dit gebied. Dit grote vliegveld telt maar liefst 3 luchthavenlounges. Ook op Eindhoven Airport is er een te vinden. Daar spreekt men ook wel van een businesslounge.

Wie stelt deze lounges beschikbaar?

De lounges en de bijbehorende faciliteiten op de luchthavens worden beheerd door aparte, commerciële bedrijven. Er is sprake van een nauwe samenwerking met bepaalde vliegtuigmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld KLM. Het komt ook voor dat bepaalde bedrijven hun klanten als extra service, of in het kader van klantenbinding, een toegangspas geven voor een luchthavenlounge.

Kan iedere passagier gebruik maken van een luchthavenlounge?

De oorspronkelijke gedachte achter een luchthavenlounge was dat deze alleen toegankelijk was voor mensen die op uitnodiging toegang hadden tijdens het maken van zakelijke reizen. Ook passagiers met een eersteklas of businessclass ticket kregen bijvoorbeeld toegang tot de luchthavenlounge. Dat is nog steeds het geval, maar het is inmiddels niet meer noodzakelijk om een bepaald bedrag uit te geven aan een vliegticket voordat je gebruik kunt maken van de luchthavenlounge. Ook met een economyclass ticket is het geen enkel probleem om daar naar binnen te gaan.

Hoe krijg je toegang tot de luchthavenlounge?

De faciliteiten van de luchthavenlounges zijn over het algemeen gratis en het aantal plaatsen is beperkt. Het is dus logisch dat je niet zomaar toegang krijgt tot de lounge als je tijd over hebt of als je zin hebt in een hapje en een drankje. Er is in ieder geval altijd sprake van controle voordat je naar binnen kunt. Het is ook noodzakelijk om een plek in de luchthavenlounge te reserveren.

Heb je geen toegang op basis van je vliegticket, dan kun er met een speciale pas terecht. Ook als je beschikt over zo’n pas, moet je een plaats in de lounge reserveren. Voor die reservering betaal je een bepaald bedrag. Het is uiteraard wel noodzakelijk dat de lounge van je keuze samenwerkt met de organisatie die deze passen uitgeeft. Voor Eindhoven Airport is dat in handen van Swissport, voor Schiphol Airport is er ook de mogelijkheid om met een Priority Pass naar de lounge te gaan. Deze passen geven je als incidentele reiziger of als regelmatige reiziger toegang tot de aangesloten lounges over de hele wereld. Je betaalt daarvoor een vast bedrag per jaar en een bedrag per bezoek. Voor een paar tientjes kun je op je pas ook nog een gast als bezoeker meenemen.

Is de luchthavenlounge alleen voor zakelijke vluchten?

Het ligt voor de hand dat veel mensen die zakelijk vliegen, gebruik maken van het gemak en het comfort van de luchthavenlounges. Toch zijn deze faciliteiten niet alleen voor zakenmensen bedoeld. Je kunt, ook als je met je gezin een vliegreis maakt, de tijd die je moet wachten, doorbrengen in een luchthavenlounge. Dit is zeker de moeite van het overwegen waard als je de onrust en de drukte van de algemene vertrekhal wilt vermijden.

Reis je met jonge kinderen, dan kun je niet alleen op je gemak met je gezinsleden wat eten en drinken in de luchthavenlounge. Er zijn bijvoorbeeld ook faciliteiten beschikbaar om de jongsten te verschonen. In de rustige omgeving wordt het wachten op de volgende vlucht op deze manier niet ongemakkelijk en kun uiteindelijk je reis ontspannen vervolgen.