Parkos
user
Toggle Navigation
Onderzoek: Langste loopafstanden op Europese vliegvelden
7 minuten leestijd

Onderzoek: Langste loopafstanden op Europese vliegvelden

Het is geen geheim dat reizen door sommige Europese luchthavens betekent dat je behoorlijk wat meters moet maken voordat je je gate bereikt.  Terwijl sommige luchthavens compacte indelingen hebben, zijn er andere die uitgestrekt zijn en je flink laten wandelen. Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als je weinig tijd hebt om je vlucht te halen. Maar welke vliegvelden hebben de langste afstand naar de gate? Parkos zocht het voor je uit!

Met behulp van Google Earth hebben wij berekend op welke vliegvelden de loopafstanden van de vertrekhal naar de gate het langst zijn. Bang om je vlucht te missen? Vooral op Madrid Barajas Airport moet je rekening houden met een flinke wandeling. Hier is de langste afstand naar de gate ruim 2,5 kilometer! Athens International Airport volgt met een aantal meter minder (2.490 meter) op de tweede plek en staat daarmee garant voor een hoge score op jouw stappenteller. Amsterdam Schiphol Airport is terug te vinden op de achtste plek (1.460 meter).

Top 25 Europese vliegvelden met de grootste loopafstanden

De langste afstanden op Europese vliegvelden

1. Madrid-Barajas Adolfo Suárez Airport (MAD), Spanje

Als je ooit op Madrid-Barajas bent geweest, weet je dat het een van de grootste luchthavens in Europa is. Met een maximale loopafstand van ongeveer 2,5 kilometer van de ingang naar de verste gate, kun je soms wel een half uur extra onderweg zijn. Terminal T4 is dan ook één van de grootste terminals van Europa. Deze uitgestrektheid maakt Madrid-Barajas de luchthaven met de langste loopafstand in Europa. Door zijn omvang biedt het echter ook diverse voorzieningen en gratis shuttles om reizigers van de ene terminal naar de andere te helpen.

2. Athens International Airport (ATH), Griekenland

Athens International Airport staat bekend om zijn uitgestrekte terminal en lange wandelroutes. Hier kan de afstand tot de verste gate oplopen tot 2,49 kilometer. Hoewel dit misschien een uitstekende manier is om je stappenteller flink te laten oplopen, kan het voor sommige reizigers, natuurlijk ook een grote bron van stress zijn. Gelukkig hoef je niet alle stappen zelf te zetten, gebruik de rolpaden om toch binnen 7 minuten bij de gate te zijn. 

3. Paris Charles de Gaulle Airport (CDG), Frankrijk

Paris Charles de Gaulle is niet alleen een van de drukste luchthavens ter wereld, maar ook een van de grootste. Het vliegveld beschikt over drie terminals, waarvan Terminal 2 de grootste is. De maximale loopafstand hier bedraagt ongeveer 2 kilometer, en het kan voelen alsof je door een kleine stad loopt. Het is dan ook zeker aan te raden om een beetje extra tijd in te plannen als je vanaf of naar Parijs reist. Tijd over? Geen probleem! Bezoek het Espace Musées bij gate M Terminal 2E. Hier vind je originele kunstwerken van de grootste Parijse musea en biedt reizigers een unieke en uitzonderlijke culturele ervaring.Verder zijn er voldoende gratis shuttles om reizigers van de ene naar de andere terminal te brengen. 

4. Frankfurt Airport (FRA), Duitsland

Frankfurt Airport is een andere grote Europese hub waar je flink kunt verdwalen in de grootsheid van het vliegveld. De langste afstand naar een gate is hier 1,7 kilometer. Gelukkig zijn er ook hier verschillende transport opties binnen de terminals om de reis wat comfortabeler te maken​. Beide terminals zijn met een shuttlebaan verbonden en binnen enkele minuten bereikbaar Tijd over op het vliegveld? Neem is een kijkje in het Visitors Centre voor €12,- en ontdek gebieden van de luchthaven die normaal ontoegankelijk zijn (ook mogelijk zonder vliegticket).

5. London Heathrow Airport (LHR), Verenigd Koninkrijk

London Heathrow is de drukste luchthaven van Europa en staat bekend om zijn uitgestrekte terminals. De langste loopafstand hier kan oplopen tot 1,6 kilometer, zeker als je in de grootste Terminal 5 terechtkomt. Deze is namelijk meer dan 353 vierkante meter groot. Ongeveer even groot als vijftig voetbalvelden aan elkaar. Heathrow heeft echter een goed netwerk van transportbanden en shuttles om passagiers te helpen hun bestemming op tijd te bereiken, en een interactieve kaart om alles makkelijk te vinden: maps.heathrow.com, wat het leven van veel reizigers een stuk gemakkelijker maakt​. Want iedereen wil zijn vakantie toch relaxt beginnen of eindigen?

Top-tien voor Amsterdam Schiphol Airport

Amsterdam Schiphol Airport krijgt van reizigers van over de hele wereld veel complimenten vanwege de efficiënte indeling. Ondanks dat kunnen de afstanden nog behoorlijk zijn. Met een maximale afstand van 1.460 meter van de ingang tot de verste gate, staat Schiphol op de achtste plek in Europa als het gaat om de langste loopafstanden naar een gate.

En hoe zit het op de andere Nederlandse vliegvelden? Wij zochten het voor je uit. De minste meters maak je op Groningen Airport Eelde. Hier is de verste afstand naar de gate maar 143 meter.

Loopafstanden op de Nederlandse vliegvelden

Verantwoording onderzoek

Voor de uitvoering van dit onderzoek zijn de  af te leggen afstanden berekend met behulp van de meet tool die beschikbaar is in Google Earth. Voor elke airport is de afstand gemeten vanaf de ingang van de grootste terminal tot de verst gelegen gate.