Parkos
user
Toggle Navigation
Omzeil de drukte op het vliegveld met Fast Track of Priority Pass

Inhoudsopgave

8 minuten leestijd

Omzeil de drukte op het vliegveld met Fast Track of Priority Pass

Vliegen kan heel leuk, maar ook heel frustrerend zijn. Vooral de lange rijen door de drukte op het vliegveld laten je soms de moed in de schoenen zakken. Gelukkig is er voor degenen die graag vlot het vliegtuig in willen een oplossing: Fast Track en Priority Pass. Deze aangewezen rijen bieden in aanmerking komende reizigers een kortere weg langs de reguliere wachtrijen, waardoor ze sneller en gemakkelijker naar hun vertrek gates kunnen gaan. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Fast Track en Priority Pass.

Vliegreizen kunnen heel leuk, maar ook heel frustrerend zijn. Terwijl je uitkijkt naar het ontdekken van een nieuwe bestemming of het weerzien met geliefden kan de rij bij de beveiligingscontrole een domper zijn. Niemand staat namelijk graag in een lange rij.


Gelukkig is er voor degenen die de wachtrijen willen vermijden en gemakkelijk door de security check willen gaan, een oplossing: Fast Track of Priority Pass. De benaming van de service verschilt per luchtvaartmaatschappij en vliegveld. Deze service biedt reizigers de mogelijkheid om sneller langs de beveiliging en bij het vliegtuig te komen.

Wie komt er in aanmerking voor Fast Track of Priority Pass?

Je staat in een lange rij voor de douane en ziet plotseling een rijtje mensen via een speciale rij snel door de security check gaan. Hoe komen zij hiervoor in aanmerking? Het antwoord varieert, maar deze rijen zijn meestal toegankelijk voor:

  • Zakelijke- en eersteklas passagiers: Als je in luxe reist, krijg je vaak toegang tot deze rijen als onderdeel van de premium service.
  • Frequente vliegers: Veel luchtvaartmaatschappijen hebben loyaliteitsprogramma’s die toegang tot deze speciale rij aanbieden als een voordeel voor leden die vaak met hen vliegen.
  • Passagiers die toegang kopen: In sommige gevallen kun je bij luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden deze service kopen, zowel tijdens het boekingsproces als op het vliegveld. Deze optie is vooral handig voor degenen die tijd willen besparen zonder verplicht mee te doen aan loyaliteitsprogramma’s. 
  • Registered Traveller Programme: Bepaalde landen bieden versnelde beveiligingscontroles aan voor goedgekeurde reizigers. Deze programma’s omvatten meestal een aanvraag- en goedkeuringsproces. Voorbeelden hiervan zijn het Registered Traveller Programme van het Verenigd Koninkrijk of de Privium-service van Nederland.

De voordelen van Fast Track en Priority Pass

Wat heb je concreet aan Fast Track en Priority Pass en waarom zou je overwegen deze service te gebruiken? Hier zijn enkele voordelen:

  • Snellere verwerking: Deze rijen zijn de fast lanes voor de beveiligingscontrole op het vliegveld. Ze hebben meestal kortere wachtrijen en toegewijd beveiligingspersoneel dat zich richt op de efficiënte verwerking van in aanmerking komende passagiers.
  • Gemak: Niemand geniet van de chaos op het vliegveld, aansluiten in de lange rij, schoenen uitdoen en vloeistoffen in die kleine plastic zakken doen. De snellere routes bieden een efficiëntere ervaring die de stress van drukke beveiligingscontroles aanzienlijk kan verminderen.
  • Lange wachtrijen vermijden: Als het op het vliegveld druk is met reizigers, kunnen reguliere rijen erg tijdrovend zijn. Fast Track en Priority Pass stellen je in staat om snel door de beveiliging te gaan, vooral tijdens drukke reisperiodes, zodat je minder lang hoeft te wachten en meer tijd hebt om te ontspannen.

De kosten van gemak

Het gebruik van Fast Track of Priority Pass wordt vaak gratis gegeven aan frequente reizigers of passagiers die in de premiumklasse reizen. In sommige gevallen moet je echter betalen voor deze service. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het vliegveld.

Bij een aantal Europese vliegvelden is het mogelijk om Fast Track of Priority Pass online te kopen. Op Eindhoven Airport beginnen de tickets voor de Fast Track lanes bij €12,50. Elk persoon heeft hiervoor een eigen ticket nodig. Je kunt een reservering wijzigen of annuleren tot 12:00 uur ‘s middags op de dag vóór de ingangsdatum van de reservering.

Houd er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen als je vaak reist of met je gezin reist. Het is belangrijk om te overwegen of de bespaarde tijd en het gewonnen gemak de kosten waard zijn voor het aantal keer dat je reist.

Hoe gebruik je Fast Track of Security Pass?

Het proces omvat meestal de volgende stappen:

  1. Controleer of je in aanmerking komt: Zorg ervoor dat je in aanmerking komt voor toegang tot de priority lane op basis van je ticketklasse, frequent flyer-status of lidmaatschap van het Registered Traveller Programme.
  2. Kom op tijd aan: Hoewel de fast lanes je tijd kunnen besparen, is het nog steeds belangrijk om voldoende tijd te hebben om alle noodzakelijke procedures af te ronden en op tijd bij je gate te komen.
  3. Toon vereiste documenten: Afhankelijk van het vliegveld en de luchtvaartmaatschappij moet je mogelijk je instapkaart, frequent flyer-kaart of lidmaatschapskaart tonen om toegang te krijgen tot de fast lane. Als je toegang hebt gekocht, moet je een bewijs van betaling tonen.

Beschikbaarheid Fast Track

De beschikbaarheid en voorwaarden van Fast Track of Priority Pass varieert per vliegveld. Niet alle vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen bieden deze rijen aan, en de toelatingscriteria kunnen verschillen. Controleer dus van te voren of deze service beschikbaar is en hoe je in aanmerking komt hiervoor bij jouw specifieke vliegveld en luchtvaartmaatschappij.

Tot slot is het altijd slim om van te voren de updates van je reis te checken. Soms kan de beschikbaarheid van Fast Track en Priority Pass wijzigen als gevolg van factoren zoals vliegveldrenovaties of updates van het beveiligingsbeleid. Check dit daarom dus goed van te voren.

Tot slot

Fast Track of Priority Pass bieden reizigers toegang tot de fast lanes om zo de drukte op het vliegveld te omzeilen. Hoewel de service niet altijd gratis is, kunnen de bespaarde tijd en stress een waardevolle toevoeging zijn aan je reiservaring.

Als je een frequente reiziger bent of geniet van de voordelen van het reizen in de premiumklasse, kan deze service een waardevolle aanvulling zijn. Reis je niet zo vaak? Ook dan kan toegang tot de fast lane een verademing zijn. Zeker als het druk is op het vliegveld.

Uiteindelijk hangt de keuze om al dan niet gebruik te maken van Fast Track of Priority Pass af van je reisgewoonten, budget en hoe graag je snel bij het vliegtuig wilt zijn.

Veilige reis!