Parkos
user
Toggle Navigation
Wat zijn de toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen?

Inhoudsopgave

7 minuten leestijd

Wat zijn de toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen?

Heb je een vliegvakantie geboekt? Dan kan de voorbereiding beginnen. Waar je rekening mee moet houden, is dat je bagage aan een paar voorwaarden voldoet. Ontdek hier welke regels de 10 grootste vliegtuigmaatschappijen hebben voor je handbagage.

Wat is het verschil tussen handbagage en ruimbagage?

Voordat je nadenkt over wat je allemaal mee gaat nemen in het vliegtuig, is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten bagage zijn. De ene soort is ruimbagage. Dit zijn de koffers en andere attributen die je op vakantie meeneemt, zoals ski’s. Deze worden in het bagageruim van het vliegtuig vervoerd. Als het gaat om de spullen die je bij je houdt in het vliegtuig, hebben we het over handbagage.

Algemene regels voor handbagage

Internationaal zijn er regels opgesteld over de afmetingen van handbagage. Dit is gedaan door de IATA, de International Air Transport Association. Alle luchtvaartmaatschappijen die bij deze vereniging zijn aangesloten, hanteren deze regels als uitgangspunt. Dat betekent dat je handbagage in principe niet groter mag zijn dan 55 x 35 x 20 centimeter. In deze maximale afmeting zit alles inbegrepen, dus ook eventuele uitstekende handvaten of wielen.

Het is praktisch dat deze algemene regels er zijn. Zeker als je tijdens een reis op verschillende luchtvaartmaatschappijen overstapt. Voldoet je handbagage aan deze afmetingen, dan zul je zowel aan het begin van je vlucht op Schiphol Airport als tijdens je overstap geen problemen op dit gebied ondervinden. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben deze regels enigszins aangepast om hun passagiers wat tegemoet te komen. Het toegestane gewicht van de handbagage verschilt eveneens per vliegtuigmaatschappij. Dit varieert van acht kilogram tot wel 15 kilogram. Kijk dit dus goed na voordat je je handbagage samenstelt. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen of extra kosten komt te staan op de luchthaven.

Maximale afmetingen handbagage per luchtvaartmaatschappij

KLM55 x 35 x 25 centimeter
Easyjet56 x 45 x 25 centimeter
Transavia55 x 35 x 25 centimeter
Ryanair55 x 40 x 20 centimeter
Lufthansa50 x 40 x 23 centimeter
TUI Fly55 x 40 x 20 centimeter
Singapore AirlinesTotale omvang 115 centimeter
Corendon55 x 40 x 25 centimeter
Scandinavian Airlines55 x 40 x 23 centimeter
Emirates55 x 38 x 20 centimeter

Wat mag niet in je handbagage?

Behalve dat er bepalingen zijn over de omvang van je handbagage, zijn er ook regels over wat je als handbagage mee mag nemen. Het is vooral belangrijk om te weten wat niet in je handbagage mag. Dat zijn onder andere vloeistoffen. Het meenemen van bijvoorbeeld drinken in het vliegtuig is beperkt tot een liter vloeistof, verdeeld over eenheden van maximaal honderd milliliter.

De verpakkingen moeten bovendien doorzichtig zijn, zodat direct duidelijk is om wat voor soort vloeistof het gaat. Babyvoeding mag wel als handbagage mee, net als vloeibare medicijnen. Hiervoor moet je wel een recept of doktersverklaring bij je hebben.

Wat zijn de toegestane handbagageformaten bij de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen?

Elektronische apparaten als handbagage

Het is toegestaan om elektronische apparaten als een laptop of een tablet als handbagage mee te nemen. Heb je een powerbank bij je? Hiervoor geldt over het algemeen dat deze als handbagage mee mag, zolang het vermogen niet meer is dan 160 watt. Houd er rekening mee dat je bij de bagagecontrole de elektronische apparatuur apart laat screenen. Heb je een koffer met batterijen of neem je lithium batterijen mee op reis? Deze zijn niet toegestaan als handbagage.

Bijzondere accessoires als handbagage

Sommige vliegtuigmaatschappijen staan toe dat je naast je handbagage nog een extra accessoire meeneemt. In bepaalde gevallen betaal je daarvoor, soms is het gratis. Neem je naast je handbagage nog andere items in het vliegtuig mee? Meld dit altijd vooraf. De vliegtuigmaatschappij geeft dan aan aan welke regels je moet voldoen om deze accessoires mee te nemen.

Voorbeelden van accessoires zijn bijvoorbeeld je skischoenen. Deze mogen als handbagage mee. De rest van je skiuitrusting gaat in het ruim van het vliegtuig. Heb je een kinderwagen bij je? In bepaalde gevallen mag deze als handbagage mee. Ook als je een kat of een hond wilt meenemen, valt dit onder de handbagage. De reismand moet dan wel onder je stoel passen en deze regel geldt alleen voor huisdieren van een bepaald ras.

Twijfel je of de bagage die je mee wilt nemen in het vliegtuig wel onder de handbagage valt? Vraag dan tijdig na of de vliegtuigmaatschappij je handbagage accepteert. Hiermee voorkom je dat je op een vliegveld als Maastricht Airport nog langer moet wachten om je bagage in te checken.