Parkos
user
Toggle Navigation
7 tips om je auto te beschermen tegen de hitte bij lang parkeren

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

7 tips om je auto te beschermen tegen de hitte bij lang parkeren

Op vakantie gaan met het vliegtuig, je pakt je koffer in met vakantiespullen en laat de rest van je bezittingen thuis. De auto mag mee naar het vliegveld, maar wordt daar ook achter gelaten op de parkeerplaats. Een minivakantie voor je auto, want in de zomermaanden kan het hier ook warm worden. Niet altijd even fijn voor je auto, want als de temperaturen oplopen, kan dit gevolgen hebben voor je stilstaande auto. Geen zorgen, we hebben enkele tips voor je op een rij gezet om te voorkomen dat je auto oververhit raakt. Lees hieronder snel verder.

1. Kijk of er een parkeerplek in de schaduw is

Parkeerplaatsen bij de parkeerbeheerder worden vaak gekenmerkt door grote, open vlaktes. Kijk voordat je een parkeerplaats boekt bij Parkos of de beheerder ook overdekte parkeerterreinen biedt. Zijn er eventueel gebouwen of bomen in de buurt? Maak hier dan gebruik van. Zo staat je auto niet een volledige dag onder de brandende zon en blijft je interieur koeler.

2. Gebruik een zonnescherm

Als er geen schaduw is, kun je ook proberen om de zonnestralen zelf tegen te houden. Dit doe je bijvoorbeeld met een zonnescherm voor je voorruit. Met een zonnescherm blokkeer je de zonnestralen, wat helpt om de temperatuur in je auto te verlagen. Hierbij is het wel belangrijk dat het scherm goed past. Voor de beste bescherming, meet je de voorruit op zodat deze volledig bedenkt wordt. Niet alleen via de voorruit, maar ook via de zijramen van je auto komt licht binnen. Koop daarom ook weerkaatsende zonneschermen voor de zijramen van je auto. Hierdoor wordt direct zonlicht geblokkeerd waardoor er minder warmte binnen kan komen en de temperatuur in je auto lager wordt.

Gebruik een zonnescherm

3. Ramen op een kier laten staan

Als je de ramen op een kleine kier laat staan, kan de warme lucht circuleren. Door de lucht te laten circuleren, wordt de temperatuur binnenin de auto lager gehouden. Natuurlijk willen we geen ongewenste indringers in je auto laten komen. Zorg er daarom voor dat de opening zo klein is dat het niet direct zichtbaar is en dat je hier niet tussen kan komen om de ruit verder open te breken.

4. Bedek het interieur van je auto

Het interieur van je auto kan snel opwarmen door de zonnestralen. Je kunt dit voorkomen door het stuur en de stoelen te bedekken. Dit doe je met bijvoorbeeld handdoeken of dekens. Hierdoor voorkom je dat de oppervlakken buitengewoon heet worden. Dit maakt het prettiger om weer in je auto te stappen bij terugkomst van je reis.

5. Controleer het koelsysteem van je auto

Je auto heeft zelf ook een koelsysteem. In de zomermaanden is het extra belangrijk dat deze goed functioneert om oververhitting van je motor te voorkomen. Voordat je op vakantie vertrekt, is het daarom verstandig om het koelsysteem te laten controleren. Het is belangrijk om te controleren of het koelvloeistofniveau op peil is en dat er geen lekken aanwezig zijn. Naast het koelsysteem, laat je ook zeker de klimaatregeling van je auto goed onderhouden. Zelfs als je auto geparkeerd staat, kan een goed werkende airco helpen om de temperatuur in de auto te regelen. Zorg er ook voor dat de ventilatieopeningen vrij zijn van verstoppingen, zodat de luchtstroom zijn best kan doen.

6. Vermijd kunststof en leerproducten

In auto’s wordt veel gebruik gemaakt van kunststof en leerproducten. Dit zijn materialen waarmee je op moet letten in de zomermaanden. Deze kunnen namelijk beschadigen door langdurige blootstelling aan hitte. Het beste is om deze materialen te vermijden in je auto. Maar als ze toch aanwezig zijn, zorg ervoor dat ze bij warme temperaturen bedekt zijn met doeken of dekens. Denk hier vooral aan elektronische apparaten zoals een ingebouwd navigatiesysteem.

7. Overweeg professionele oplossingen

Als dit te simpel klinkt en je toch liever een professionele oplossing kiest, dan is het verstandig om enkele duurzame oplossingen aan te schaffen die helpen tegen de oververhitting van je auto. Denk hierbij aan keramische raamfolie of een autohoes. Deze producten zijn speciaal gemaakt om je auto tegen zonlicht te beschermen en de temperatuur in je auto te verlagen.

Met deze tips laat je de auto zonder zorgen achter bij de parkeerbeheerder. Je kunt lekker op reis en kan bij terugkomst weer veilig en comfortabel in je auto stappen.