Parkos
user
Toggle Navigation
Wat mag niet ontbreken in je handbagage in het vliegtuig?
6 minuten leestijd

Wat mag niet ontbreken in je handbagage in het vliegtuig?

In je handbagage stop je spullen die je graag tijdens de vlucht bij de hand houdt. Het is echter wel goed om in gedachten te houden dat er voor het meenemen van handbagage algemene voorwaarden gelden. In sommige gevallen hebben de luchtvaartmaatschappijen zelf ook nog aanvullende regels opgesteld. Kijk dus voor vertrek altijd of er speciale meldingen zijn bij de maatschappij waarmee je vliegt. Met onderstaande tips heb je de voornaamste zaken al ondervangen.

De afmetingen van handbagage

Volgens de internationale regels die vliegtuigmaatschappijen hanteren, mag handbagage niet groter zijn dan 45 centimeter breed, 56 centimeter hoog en 25 centimeter diep. Het gaat hierbij echt om een kleine koffer of een rugtas. Als je een buggy of een kattenmand mee wilt nemen, gelden andere regels. Ook de hoeveelheid aan handbagage dat je per persoon mee mag nemen in het vliegtuig verschilt per situatie.

Vloeistoffen in je handbagage

Het is in principe niet toegestaan om vloeibare stoffen in je handbagage mee te nemen. Dat geldt voor drinken en ook voor cosmetische producten als shampoo of parfum. Er zijn uitzonderingen. Zo mag je wel vloeistof in een doorzichtige flacon doen, zodat duidelijk zichtbaar is wat erin zit. De verpakking mag niet groter zijn dan 100 milliliter en als je er een tasje of zakje omheen doet, moet dat ook doorzichtig zijn.

Persoonlijke documenten

Zaken die je graag in het zicht houdt, zoals je reisdocumenten, stop je natuurlijk in je handbagage. Zorg dat je ze op een vaste en veilige plaats opbergt, zodat je ze op ieder moment gemakkelijk terug kunt vinden. Heb je je auto op het vliegveld geparkeerd en heb je de autosleutels daarbij niet afgegeven? Het is praktisch om je autosleutels in een apart ritsvakje te stoppen tijdens je afwezigheid. Daar kun je ze gedurende de reis rustig laten zitten en na je vakantie haal je ze eenvoudig weer tevoorschijn.

Elektronische apparatuur

Je mobiele telefoon is onmisbaar als je op vakantie bent. Deze neem je mee in je handbagage, net als de nodige oplaadkabels en adapters. En vergeet ook zeker je koptelefoon niet, zodat je tijdens de vlucht ongestoord naar muziek kunt luisteren vanaf je smartphone. Wil je zeker weten dat al je elektronische apparatuur, zoals een laptop of een tablet, veilig meereist? Stop deze dan ook in je handbagage tijdens de vlucht.

Medicijnen

Ook medicijnen zijn bij uitstek zaken die je in je handbagage meeneemt. Het is belangrijk zodat je ook tijdens een lange vlucht over je medicijnen kunt beschikken. Mocht je koffer onverhoopt zoek raken, dan heb je de medicijnen in je handbagage in ieder geval bij je. Houd er rekening mee dat je documenten bij je hebt waaruit blijkt dat deze medicijnen voor jou noodzakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een doktersverklaring zijn. Ook voor vloeibare medicijnen geldt dat de verpakking doorzichtig moet zijn en dat de inhoud van het flesje niet meer mag zijn dan 100 milliliter.

Toiletspullen en reservekleding

Hoe vaak het ook goed gaat met de bagageafhandeling op vliegvelden, het kan ook wel eens misgaan. En als je koffer niet tegelijk met jou aankomt op de plaats van bestemming, kun je behoorlijk onthand zijn. Pak daarom ook als handbagage een setje toiletspullen in, waaronder een tandenborstel, tandpasta, zeep, deodorant en een borstel. Je make-upspullen en zonnebrandcrème passen daar vast ook nog bij. Houd ook hier de regels over de vloeibare spullen in gedachten. Stop voor de zekerheid ook wat reservekleding, ondergoed of een zwempak in je handbagage. Zo hoef je de eerste vakantiedagen niet binnen te blijven als je koffer zoekgeraakt is en kun je toch alvast aan het strand gaan liggen.

Wat mag niet ontbreken in je handbagage in het vliegtuig?

Vul ruimte zinvol op

Heb je nog ruimte over in je handbagage als je alle belangrijke spullen hebt ingepakt? Kijk dan of je het jezelf tijdens de vlucht zo aangenaam mogelijk kan maken met wat aanvullende spullen. Neem bijvoorbeeld een oogmasker mee om gemakkelijker in slaap te vallen. Of maak het jezelf comfortabel met een opblaasbaar kussen dat je in je nek legt. Voor de afwisseling tijdens een lange vlucht maak je niet alleen een playlist op je telefoon aan met je favoriete muziek, maar neem je ook een pen en een puzzelboekje mee. Of schrijf op een vel papier alvast op welke bezienswaardigheden je zeker niet wilt missen als je op vakantie bent.