Parkos
user
Toggle Navigation
Wanneer heb je een milieusticker nodig in Duitsland?

Inhoudsopgave

9 minuten leestijd

Wanneer heb je een milieusticker nodig in Duitsland?

Ga je met de auto naar Duitsland en naar één van de luchthavens zoals Frankfurt Airport of Düsseldorf Airport? Dan bereid je je wat anders voor dan bij een vliegvakantie vertrekkend uit Nederland. Er zijn allerlei zaken waar je over na moet denken. Bijvoorbeeld welke reisdocumenten je nodig hebt en met hoeveel reistijd je rekening moet houden. Bovendien is het ook goed om even stil te staan bij zaken als een milieusticker, die verplicht is in bepaalde milieuzones in Duitsland. In deze blog lees je meer informatie over de Duitse milieusticker.

Milieusticker Duitsland: wat is het?

Om te voorkomen dat in bepaalde Duitse steden de uitstoot van auto’s te hoog wordt en te kunnen voldoen aan de gestelde milieu eisen, zijn er Duitse milieuzones ingesteld. Deze zones heten in het Duits Umweltzone en worden duidelijk aangegeven met borden. De milieuzones zijn niet alleen van toepassing binnen de steden zelf, maar ook net buiten bepaalde steden. En daar kun je dus mee te maken hebben als je vliegt vanaf een Duits vliegveld. Parkeer je op een parkeerplaats die net buiten de luchthaven ligt, dan bestaat de kans dat je een Umweltzone binnenrijdt. En dan ben je namelijk verplicht om een groene milieusticker op je voorruit te hebben.

milieusticker duitsland

mileuzone duitsland

Welke vignet heb je nodig?

Voertuigen die in aanmerking komen voor een groene milieusticker Duitsland moeten aan bepaalde criteria voldoen. Dit omvat benzine-, hybride- en LPG-auto’s met een uitstootnorm van EURO-1 tot en met EURO-6, die zijn toegelaten na 31-12-1993. Dieselauto’s moeten een uitstootnorm hebben van EURO-4 tot en met EURO-6 en toegelaten zijn na 31-12-2005, of een EURO-3 norm hebben met een ingebouwd roetfilter. Daarnaast komen voertuigen met een elektrische aandrijving of brandstofcel in aanmerking, evenals vrachtwagens met een uitstootnorm van EURO-4 tot en met EURO-6, toegelaten na 01-10-2006.

Voor de gele milieusticker Duitsland gelden weer andere criteria. Dit omvat dieselauto’s met een emissieklasse EURO-3, die zijn toegelaten tussen 31-12-2000 en 01-01-2006, en dieselauto’s met een emissieklasse EURO-2 die zijn uitgerust met een ingebouwd roetfilter. Vrachtwagens moeten voldoen aan de emissieklasse EURO-3 en toegelaten zijn tussen 01-10-2001 en 30-09-2006.

Voor sommige steden geldt ook een verbod op specifieke diesel- of benzinevoertuigen.

Op de milieu sticker staat je kenteken van je voertuig vermeld, zodat direct duidelijk is dat je met de betreffende auto in de zone in Duitsland mag rijden.

Milieusticker Duitsland kopen

Het is mogelijk om een nieuwe milieusticker te kopen via de website van de ANWB. Als ANWB lid kun je de sticker krijgen met extra korting. Zo ga je goed voorbereid de weg op.

Wil je de milieusticker Duitsland plakken? Je bevestigt de vignet Duitsland aan de binnenkant van de voorruit aan de passagierskant, zodat deze duidelijk zichtbaar is vanaf buiten en het zicht van de bestuurder niet belemmert. Het is het handigst om de sticker onderaan de ruit te plaatsen. De mileusticker kan vanwege de speciale lijmlaag maar één keer worden geplakt. Bewaar de achterkant van de folie bij je kentekenbewijs. Zo ben je helemaal klaar om de weg op te gaan!

Bij welke vliegvelden is een milieusticker belangrijk?

In Duitsland zijn verschillende steden voorzien van milieuzones, waaronder Aken, Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, en Wuppertal. Voor een actueel en volledig overzicht van locaties waar een milieusticker verplicht is, raadpleeg gis.uba.de/website/umweltzonen.

Het hebben van een milieusticker kan dus ook gelden voor de vliegvelden die in de buurt van Duitse steden liggen. Hierbij gaat het om de vliegvelden als Düsseldorf Airport, Frankfurt International Airport, Keulen Bonn Airport en Bremen Airport.

Reserveer je via Parkos een parkeerplaats bij een van de genoemde Duitse vliegvelden, dan liggen de parkeerplaatsen over het algemeen iets verder van het vliegveld af. Het is dus mogelijk dat deze zich in de milieuzone bevinden. Houd er rekening mee dat je bij beide onderstaande parkeermethodes een milieusticker moet hebben:

Shuttle parkeren

Als je kiest voor shuttle parkeren ga je met je eigen auto rechtreeks naar de gereserveerde parkeerplaats. Hierbij kun je dus door een Duitse milieuzone rijden of een van de milieuzones binnen rijden. Dit is afhankelijk van waar het parkeerterrein zich bevindt. Nadat je de auto hebt geparkeerd, rijd je in de gratis shuttlebus naar de vertrekhal van het vliegveld. De shuttlebus haalt je bij terugkomst ook weer op het vliegveld op.

Valet parkeren

Heb je een parkeerplaats met valet parkeren gereserveerd, dan rijd je zelf direct naar de vertrekhal van het vliegveld. In principe zou je daardoor niet over een milieusticker na te hoeven denken. Maar de medewerker van het parkeerterrein die je auto op het vliegveld ophaalt, rijdt mogelijk wel met je auto een milieuzone binnen. En hij vertrekt ook weer vanuit de Umweltzone om je bij terugkomst op het vliegveld op te halen. Daarom is het ook bij valet parkeren nodig om een milieusticker te hebben als het gereserveerde parkeerterrein binnen de Umweltzone ligt.

Wat is van toepassing op de Duitse vliegvelden?

Je kunt vanaf diverse Duitse vliegvelden vliegen. Voor de belangrijkste vliegvelden geven we aan waar je rekening mee moet houden als het gaat om de milieusticker.

Düsseldorf Airport

Het vliegveld van Düsseldorf is eigenlijk het enige gebied rond de stad dat niet onder de Umweltzone valt. Je kunt dus zonder groene sticker naar het vliegveld rijden. Maar voor het parkeren in de buurt van het vliegveld moet je ervan uitgaan dat je een milieusticker nodig hebt. Parkeer je in de buurt van Ratingen, dan is het niet van toepassing.

Frankfurt International Airport

Frankfurt International Airport ligt dichtbij Frankfurt am Main. De meeste parkeeraanbieders liggen buiten de milieuzone van de stad waardoor je geen milieusticker nodig hebt. Als dit wel nodig is, staat het vermeld bij de aanbieder.

Keulen Bonn Airport

De luchthaven van Keulen ligt tussen de beide grote steden in en valt daardoor buiten de milieuzones. Dit geldt ook voor de parkeerterreinen. Als er wel een milieusticker nodig is, vind je dat terug in de omschrijving van de aanbieder.

Bremen Airport

Voor de parkeerplaatsen rond Bremen Airport heb je geen milieusticker nodig.

Houd er wel rekening mee dat als je een van de steden rond de vliegvelden binnenrijdt, bijvoorbeeld omdat je tijd over hebt of omdat je een overnachting hebt geboekt, je wel een milieusticker nodig hebt.

Rijd je over de snelweg naar het vliegveld zonder dat je in de grote steden komt en ligt het parkeerterrein ook niet in een Umweltzone? Dan is een milieusticker in Duitsland dus niet verplicht.