Parkos
user
Toggle Navigation
Heb ik een milieusticker nodig in Duitsland?

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Heb ik een milieusticker nodig in Duitsland?

Als vliegt vanuit Duitsland en je met de auto naar een van de Duitse luchthavens rijdt, bereid je je op een andere manier voor dan een vliegvakantie vertrekkend uit Nederland. Er zijn allerlei zaken waar je over na moet denken. Bijvoorbeeld welke reisdocumenten je nodig hebt en met hoeveel reistijd je rekening moet houden. Bovendien is het ook goed om even stil te staan bij zaken als een milieusticker.

Wat is een Duitse milieusticker?

Om te voorkomen dat in bepaalde Duitse steden de uitstoot van auto’s te hoog wordt, zijn er milieuzones ingesteld. Deze zones heten in het Duits Umweltzone. De zones zijn niet alleen van toepassing binnen de steden zelf, maar ook net buiten bepaalde steden. En daar kun je dus mee te maken hebben als je vliegt vanaf een Duits vliegveld. Parkeer je op een parkeerplaats die net buiten de luchthaven ligt, dan bestaat de kans dat je een milieuzone binnenrijdt. En dan ben je verplicht om een milieusticker op je voorruit te hebben.

Deze sticker wordt afgegeven voor benzineauto’s die na 31-12-1992 gebouwd zijn. Voor dieselauto’s geldt een bouwjaar vanaf 31-12-2005 of als ze een roetfilter ingebouwd hebben en voldoen aan de uitlaatgasnorm EURO 3 of EURO 4. Zelfs als je een elektrische auto hebt, ben je verplicht om een milieusticker aan te vragen.

Op de sticker staat je kenteken vermeld, zodat direct duidelijk is dat je met de betreffende auto in de milieuzone mag rijden.

Bij welke vliegvelden is een milieusticker belangrijk?

Het hebben van een milieusticker kan gelden voor de vliegvelden die in de buurt van Duitse steden liggen. Hierbij gaat het om de vliegvelden als Düsseldorf Airport, Frankfurt International Airport, Keulen Bonn Airport en Bremen Airport.

Reserveer je via Parkos een parkeerplaats bij een van de genoemde Duitse vliegvelden, dan liggen de parkeerplaatsen over het algemeen iets verder van het vliegveld af. Het is dus mogelijk dat deze zich in de milieuzone bevinden. Houd er rekening mee dat je bij beide onderstaande parkeermethodes een milieusticker moet hebben:

Shuttle parkeren

Bij deze parkeermethode ga je met je eigen auto rechtreeks naar de gereserveerde parkeerplaats. Hierbij kun je dus door een milieuzone rijden of een milieuzone binnen rijden. Dit is afhankelijk van waar het parkeerterrein zich bevindt. Nadat je de auto hebt geparkeerd, rijd je in de gratis shuttlebus naar de vertrekhal van het vliegveld. De shuttlebus haalt je bij terugkomst ook weer op het vliegveld op.

Valet parkeren

Heb je een parkeerplaats met valet parkeren gereserveerd, dan rijd je zelf direct naar de vertrekhal van het vliegveld. In principe zou je daardoor niet over een milieusticker na te hoeven denken. Maar de medewerker van het parkeerterrein die je auto op het vliegveld ophaalt, rijdt mogelijk wel met je auto een milieuzone binnen. En hij vertrekt ook weer vanuit de milieuzone om je bij terugkomst op het vliegveld op te halen. Daarom is het ook bij valet parkeren nodig om een milieusticker te hebben als het gereserveerde parkeerterrein binnen de Umweltzone ligt.

Wat is van toepassing op de Duitse vliegvelden?

Je kunt vanaf diverse Duitse vliegvelden vliegen. Voor de belangrijkste vliegvelden geven we aan waar je rekening mee moet houden als het gaat om de milieusticker.

Düsseldorf Airport

Het vliegveld van Düsseldorf is eigenlijk het enige gebied rond de stad dat niet onder de Umweltzone valt. Je kunt dus zonder milieusticker naar het vliegveld rijden. Maar voor het parkeren in de buurt van het vliegveld moet je ervan uitgaan dat je een milieusticker nodig hebt. Parkeer je in de buurt van Ratingen, dan is het niet van toepassing.

Frankfurt International Airport

Dit is het vliegveld dat bij Frankfurt am Main ligt. De meeste parkeeraanbieders liggen buiten de milieuzone van de stad waardoor je geen milieusticker nodig hebt. Als dit wel nodig is, staat het vermeld bij de aanbieder.

Keulen Bonn Airport

Deze luchthaven ligt tussen de beide grote steden in en valt daardoor buiten de milieuzones. Dit geldt ook voor de parkeerterreinen. Als er wel een milieusticker nodig is, vind je dat terug in de omschrijving van de aanbieder.

Bremen Airport

Voor de parkeerplaatsen rond Bremen Airport heb je geen milieusticker nodig.

Houd er wel rekening mee dat als je een van de steden rond de vliegvelden binnenrijdt, bijvoorbeeld omdat je tijd over hebt of omdat je een overnachting hebt geboekt, je wel een milieusticker nodig hebt. Een Duitse milieusticker vraag je online aan of via de ANWB.

Rijd je over de snelweg naar het vliegveld zonder dat je in de grote steden komt en ligt het parkeerterrein ook niet in een Umweltzone? Dan is een milieusticker in Duitsland dus niet verplicht.