Parkos
user
Toggle Navigation
Mag je bij een tussenstop het vliegveld verlaten?

Inhoudsopgave

10 minuten leestijd

Mag je bij een tussenstop het vliegveld verlaten?

Voor een zakelijke vlucht of vakantie naar het buitenland is het vliegtuig een ideaal vervoersmiddel om naar de plek van bestemming te reizen. De reis probeer je daarbij zo aangenaam te maken als kan. Daarnaast wil je de reiskosten natuurlijk zo laag mogelijk houden. Dit betekent wel dat je de kans hebt om op een vliegveld te moeten wachten op een nieuwe verbinding. Tijd die je op een prettige manier wilt besteden. Maar mag je tijdens een tussenstop het vliegveld verlaten? Op deze vraag kunnen we eigenlijk een kort en bondig antwoord geven. Ja, dat kan zeker! Hieronder lees je wat je moet weten als je te maken hebt met een tussenstop of overstap.

Hoe werkt een tussenstop?

Een overstap is wanneer je als reiziger tijdens een vlucht op een tussenliggende luchthaven stopt, uitstapt en vervolgens in een ander vliegtuig stapt om naar de eindbestemming te vliegen.

Een stopover biedt een oplossing voor lange overstaptijden tijdens intercontinentale vluchten. Met een lange overstaptijd kun je de tussenstoplocatie verkennen en genieten van een extra stedentrip.

Een tussenstop op een vliegveld is wanneer een passagier tijdens een vlucht op een tussenliggende luchthaven stopt voordat hij zijn reis voortzet naar de eindbestemming in een tweede vlucht. Dit gebeurt vaak wanneer er geen directe vlucht mogelijk is, zoals bij verre bestemmingen. Tijdens een tussenstop kunnen passagiers de kans krijgen om in een ander vliegtuig van dezelfde of een andere luchtvaartmaatschappij te stappen, te wachten in de terminal of zelfs de luchthaven te verlaten en de omgeving te verkennen. Dit is afhankelijk van de duur van de tussenstop: heb je een lange overstap? Dan kun je een hotel boeken bij het vliegveld en de dag erna de volgende vlucht nemen. Daarnaast zijn de regels van de luchtvaartmaatschappij en het land van de tussenstop belangrijk.

Passagiers kunnen tijdens een tussenstop verschillende activiteiten ondernemen, zoals het bezoeken van winkels en restaurants in de terminal, het gebruikmaken van lounges (indien beschikbaar), het nemen van rust in speciale rustzones, het bijwonen van zakelijke vergaderingen in conferentiefaciliteiten of zelfs het boeken van rondleidingen door de stad als de tussenstop lang genoeg is. Het is belangrijk voor passagiers om de duur van hun tussenstop te kennen en zich bewust te zijn van eventuele vereisten voor visum of doorreisvergunningen, vooral als ze de luchthaven willen verlaten tijdens de tussenstop.

Wil je een tussenstap of overstappen voorkomen? Daar kun je makkelijk rekening meehouden wanneer je je vliegtickets boekt. Filter bijvoorbeeld in Skyscanner op ‘directe vluchten’. Zo weet je zeker dat er geen overstap plaatsvindt tijdens je reis.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het vliegveld verlaat?

Wanneer je een vliegveld wilt verlaten als je overstapt, zijn er aandachtspunten waar je vooraf goed op moet letten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wel of geen visum nodig?

Wanneer je binnen het Schengengebied reist, is het mogelijk om het vliegveld te verlaten zonder visum. Onder het Schengengebied vallen 27 Europese landen waarbinnen je vrij kunt reizen. Ga je buiten deze landen reizen, dan moet je aan een visum denken. Zo’n visum is onder andere in Amerika, Dubai en Turkije nodig. Controleer dus altijd de verplichtingen waar je mee te maken krijgt wanneer je een reis met een lange overstaptijd boekt. Zo weet je zeker dat je probleemloos geniet van het land waar je een tussenstop maakt.

Moet je bij overstappen opnieuw inchecken?

Let ook goed op de tijd die je hebt tussen de losse vluchten. Als je het vliegveld verlaat, moet je je daarna opnieuw inchecken. Ook kun je in sommige landen met een nieuwe douanecontrole te maken krijgen. Dit kost tijd en daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden.

Overstap tijd is ook van groot belang als het gaat om de plaats die je buiten het vliegveld wilt bezoeken. Wanneer een leuke stad of bijzondere bezienswaardigheid te ver van het vliegveld af ligt, kan het zijn dat je er onvoldoende tijd voor hebt. Een goede voorbereiding is dus het halve werk: je wilt niet het risico lopen dat je een overstap mist.

Denk aan je bagage

Wanneer je een verre reis maakt, heb je waarschijnlijk ook meer bagage. Hoe werkt overstappen met bagage? Op sommige vliegvelden wordt er bij een overstap voor gezorgd dat je bagage wordt overgedragen naar een andere vlucht. Dat betekent dat je je hierover geen zorgen hoeft te maken.

Op andere vliegvelden moet je er wel zelf bij blijven en ervoor zorgen dat je bagage naar het goede vliegtuig komt. Je moet dan je bagage ophalen en opnieuw inchecken op de bagageband. Dan wordt ervoor gezorgd dat je ingecheckte bagage in het volgende vliegtuig terecht zal komen.

Als er voor je bagage gezorgd wordt, is het wel verstandig om je handbagage goed op orde te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon die goed is opgeladen en neem de adapter mee. Een portemonnee met geld, een identiteitsbewijs of je visum, pinpas of creditcard mogen natuurlijk ook niet ontbreken!

Wat als ik mijn overstap mis?

Als je je aansluitende vlucht mist door vertraging van je eerste vlucht, moet de vliegmaatschappij je verzorging bieden. Bij aankomst op je eindbestemming met meer dan drie uur vertraging, heb je mogelijk al recht op een vergoeding. Als je twee aansluitende vluchten hebt geboekt en de tweede vlucht vertraging heeft, kom je ook later aan. In dit geval heb je recht op compensatie bij meer dan drie uur vertraging op je eindbestemming.

Zijn er voordelen aan een vlucht met lange overstaptijd?

Mag je het vliegveld verlaten tijdens een tussenstop?

Misschien denk je dat een vlucht met een lange overstaptijd zonde van de tijd is. Het tegendeel is echter waar. Vaak zijn dit soort vluchten namelijk een stuk goedkoper. Daarbij is het prettig dat je wat langer de benen kunt strekken. In een vliegtuig heb je over het algemeen weinig beenruimte. Wat bewegen kan het vervolg van de reis een stuk aangenamer maken.

Daarnaast zijn er landen die reizigers stimuleren om een vlucht met lange tussenstop te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld met een gratis visum worden uitgenodigd om een stad of een stukje van het land te bezichtigen. Hierdoor wordt een verre reis nog aantrekkelijker!

Wat kun je doen als je toch op het vliegveld blijft?

Natuurlijk kun je ook gewoon op het vliegveld blijven. Dit kan wel vervelend zijn als je lang moet wachten. Toch is het de beste oplossing wanneer je te weinig tijd hebt om bijvoorbeeld een stad te bezichtigen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om deze wachttijd te overbruggen.

Een goed boek om te lezen dat is natuurlijk al een heerlijke manier om de tijd te overbruggen. Het beluisteren van muziek kan eveneens een ontspannen afleiding zijn. Wil je de tijd doorbrengen informatie over je reis opzoeken? Neem dan een laptop of tablet mee. Zorg dat de batterij goed vol is en denk aan een adapter. Op de meeste vliegvelden is Wifi aanwezig en hoef je je over internet geen zorgen te maken.

Ook nu geldt dat een portemonnee met pinpas of creditcard handig is. Op een vliegveld zijn winkels waar je kunt shoppen, iets kunt eten of drinken.

De service van Parkos

Of je nu een korte of lange reis maakt. Parkos maakt het een stuk eenvoudiger. Dankzij het valet parkeren, shuttle parkeren en hotel parkeren, ben je zeker van een parkeerplaats en vervoer naar de terminal. Deze service bieden we aan in meerdere landen en voor meerdere vliegvelden. Ook voor je vertrek vanuit Nederland kun je bij Parkos terecht. Zo begin je ontspannen aan je reis vanaf Schiphol Airport, Rotterdam Airport en Maastricht Aachen Airport.