Parkos
user
Toggle Navigation
Ongebruikelijke kersttradities van over de hele wereld

Inhoudsopgave

6 minuten leestijd

Ongebruikelijke kersttradities van over de hele wereld

Hoewel Kerstmis misschien is begonnen als een christelijke feestdag en vaak nog steeds als zodanig wordt gevierd, hebben mensen van over de hele wereld de feestdagen omarmd en gaandeweg hun eigen tradities toegevoegd. Je zou kunnen zeggen dat het om ongebruikelijke tradities gaat, omdat deze niet meer aan een bepaalde religie gekoppeld zijn.

Kerstmarkten, kerstetalages en een verlicht reuzenrad

De kerstboom ontbreekt in veel huizen tijdens de feestdagen niet. De kleine lampjes geven sfeer aan je woning, zeker als de dagen kort zijn en het dus al vroeg donker is. Met een paar kaarsen op tafel maak je het geheel helemaal af.

Om helemaal in de stemming te komen, bezoek je een van de vele kerstmarkten die er zowel in Nederland als in landen als Duitsland en België worden georganiseerd. De markten zijn mooi gedecoreerd, met lampjes en dennengroen en ook de kerstbomen zelf ontbreken niet. Veel plaatsen hebben niet alleen de markt, maar ook de straten en etalages zijn verlicht en in grote steden tref je vaak een verlicht reuzenrad aan.

Duitsland pickle hunt

Met familie of vrienden eten

De kerst is het moment om met vrienden of familie samen te eten. Dit kan een kerstdiner zijn of misschien geef je wel de voorkeur aan een uitgebreide lunch. Hoe de gerechten er tijdens de feestdagen uitzien, verschilt per land en is ook afhankelijk van tradities. In Nederland staat vaak het gourmetstel op tafel, of we koken een vijfgangendiner.

Je hoeft natuurlijk niet in eigen land te blijven om kerst te vieren. Vanaf Rotterdam The Hague Airport ben je zo op de plaats van bestemming om eens iets anders uit te proberen. Fransen eten bijvoorbeeld graag kaasfondue, zeker als ze op een kerstmarkt zijn. Engelsen staan bekend om een traditioneel menu waar een kalkoen en spruitjes vaak niet ontbreken. Naast je bord vind je een Christmas cracker met een klein cadeau erin verstopt. Ben je in Scandinavië met de feestdagen? Dan is de kans groot dat je zure haring en rijstpudding als kerstdiner hebt.

Bijzondere kerstopvoeringen

Het theater kent ook tradities als het om kerst gaat. De Notenkraker en het Zwanenmeer zijn daar goede voorbeelden van. Het is natuurlijk mooi als je deze voorstellingen op Broadway in New York kunt zien. Aan de andere kant is het ook leuk om eens iets anders te ontdekken, zoals een Oostenrijkse, theatrale parade die veel weg heeft van een processie.

In Zweden en IJsland zijn er opvoeringen waarvan de oorsprong niet alleen christelijk, maar ook heidens is. Denk aan de vleesetende reuzin Yule Lads en de dertien zonen van Gryla. Wil je dat een keer meemaken? Dan ben je vanaf Schiphol Airport in een paar uur op de plaats van de opvoering.

Neem een ijsbad of zoek de zon op

Waar de een niet kan wachten op de kou van de decembermaand, heeft de ander liever warm weer. Met de tradities uit de verschillende landen op de wereld, is er voor iedereen iets te kiezen. Voor een ijsbad ga je naar Reykjavik, waar je misschien ook nog het noorderlicht kunt bewonderen. Wil je liever iets warmers? Dan boek je een kerstvakantie naar een zonnig oord, zoals Bali of Hawaii.

Opvallende tradities tijdens de jaarwisseling

De tradities stoppen vaak niet met de kerstdagen, want ook oud en nieuw wordt in de wereld op veel verschillende manieren gevierd. En tegelijk zijn er weer bepaalde overeenkomsten.

Vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden

In veel grote steden steekt men op oudjaarsdag om 12.00 uur ‘s nachts vuurwerk af. Dit zorgt voor een hoop lawaai, maar vooral voor een mooi lichtspel. Plaatsen als New York, Sydney en Dubai staan bekend om hun spectaculaire shows.

Een nieuwjaarsduik in zee

De nieuwjaarsduik in zee is langzaam ook vaste prik geworden in veel landen op de wereld. Kun je tegen de kou, dan doe je dat gewoon op het strand van Scheveningen. Maar als je liever warmer water hebt, dan ga je voor een alternatieve duik bij Zanzibar Beach op Curaçao.

Sla borden kapot in Denemarken

Als je dacht dat alleen Grieken met borden gooien, dan moet je een keer naar Denemarken toe tijdens de jaarwisseling. Volgens de traditie gooien de Denen borden kapot bij de deur van familie of vrienden. Hiermee wens je je dierbaren geluk in het nieuwe jaar.

Eet druiven als symbool voor je nieuwjaarswensen

In Spanje en Latijns-Amerikaanse landen stop je zoveel mogelijk druiven in je mond als het 12.00 uur is op oudejaarsavond. Iedere druif staat voor een wens die je het komend jaar wilt laten uitkomen.