Parkos
user
Toggle Navigation
Vergelijk parkeren bij vliegvelden
7 minuten leestijd

Met je huisdieren vliegen

Je neemt je huisdier niet altijd mee op vakantie. Dikwijls is het gemakkelijker en minder stressvol voor je hond of kat om in een pension of op een logeeradres te verblijven. Maar er zijn natuurlijk altijd omstandigheden waardoor je wel met je huisdier in het vliegtuig stapt. Misschien heb je een langdurig verblijf in het buitenland gepland en wil je je kat of hond niet zo lang missen. Of je wilt samen met je hond een wandelvakantie houden. In die gevallen is het goed om te weten hoe je een vliegreis met je huisdier moet voorbereiden.

Reserveer een plek in het vliegtuig voor je huisdier

De regels die de verschillende vliegtuigmaatschappijen hanteren voor het vervoer van je huisdier, kunnen van elkaar verschillen. Vraag dus altijd vooraf na waar je specifiek rekening mee moet houden. De maatschappij moet uiteraard op de hoogte zijn van het feit dat je een reisgenoot hebt. Er is namelijk per vlucht maar plaats voor een paar huisdieren. Daarom is het nodig dat je ook voor je kat of hond een plaats reserveert.

Reis je vanuit Nederland, bijvoorbeeld vanaf Schiphol Airport of Eindhoven Airport en heb je een internationale bestemming? Informeer dan ook of er in het land van bestemming speciale regels zijn voor het meenemen van een huisdier vanuit Nederland.

Een reis in het ruim of in de cabine

Het is mogelijk om je huisdier in de cabine mee te laten reizen. In dat geval moet je kat of hond in een kennel verblijven die goed sluit. Je huisdier mag er tijdens de vlucht ook niet uit. Deze kennel moet voldoen aan de opgegeven afmetingen van de vliegtuigmaatschappij. Je kunt het vergelijken met handbagage, waarbij de kennel tijdens de vlucht onder je stoel blijft staan.

Een andere optie is dat je huisdier in het ruim meereist. Ook hier zijn eisen aan verbonden. Het gewicht van de huisdieren inclusief kennel mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 75 kilogram. Heb je meer huisdieren die je mee wilt nemen, dan mogen dat er niet meer dan drie per vlucht zijn. De IATA, de International Air Transport Association heeft deze regels opgesteld om de veiligheid en de gezondheid van je huisdier tijdens de vlucht te waarborgen. Het kan zijn dat een vliegtuigmaatschappij hier nog aanvullende voorwaarden aan stelt. Bijvoorbeeld naar bepaalde bestemmingen of als je maar korte tijd tussen een overstap hebt.

Een reis in het ruim of in de cabine

Welke huisdieren kunnen niet in het ruim reizen?

Wil je een ander dier dan een hond of kat in het vliegtuig meenemen, dan is dat niet toegestaan. Maar ook bij de honden en katten zijn er uitzonderingen voor het reizen in het ruim. Globaal gezegd is het voor dieren die een stompe neus hebben het vaak te warm in het ruim wat hen veel stress geeft. De huisdieren waar dat betrekking op heeft, zijn onder andere Perzische en Burmese katten en de exotische korthaar. Bij honden gaat het bijvoorbeeld om alle rassen Duitse dog, Terriërs, Boxers en Spaniëls. Twijfel je of je hond onder de categorie dieren met stompe neuzen valt, neem dan contact op met de vliegtuigmaatschappij.

Wat kost het om een huisdier mee te nemen in het vliegtuig?

Voordat je vertrekt, moet je zorgen dat je huisdier volgens de gestelde regels gevaccineerd is. Houd er ook rekening mee dat je huisdier gechipt moet zijn. Deze kosten komen bij de totale prijs die je betaalt aan de vliegtuigmaatschappij voor het vervoer van je huisdier. Hoeveel je daar voor betaalt, is afhankelijk van veel factoren. De kosten beginnen bij € 75,- en kunnen oplopen tot ongeveer € 400,-. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent, hangt van de vliegtuigmaatschappij af, je bestemming en de vraag of je huisdier in het ruim of in de cabine reist.

Laat de vliegreis met je huisdier niet aan het toeval over

Om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet, bereid je de reis goed voor als je met je huisdier gaat vliegen. Neem op tijd contact op met de vliegtuigmaatschappij en informeer naar de mogelijkheden en de regels die van toepassing zijn.

Laat je huisdier ook enkele dagen voor de reisdatum aan de kennel wennen. Hiermee bereid je je huisdier voor op de reis die gaat komen. Op de dag van vertrek geef je een lichte maaltijd en je zorgt er voor dat je hond kort voor het boarden uitgelaten is. Je huisdier mag geen speelgoed in de kennel hebben, maar wel een vertrouwde deken. Zo voelt hij of zij zich veilig tijdens de vlucht en reis ook jij met een rustig gevoel.

Parkos mascotte - Skye