Sean MacEntee

Waarom zijn prijzen van vliegtickets instabiel?

Voordelige vliegtickets boeken lijkt een hele klus! Waarom wordt er voor vluchten niet gewoon een standaard prijs berekend? Waarom schommelen de prijzen van vliegtickets? Dit ligt aan verschillende elementen die in dit artikel worden toegelicht.

1. Concurrentie

Uiteraard willen luchtvaartmaatschappijen zoveel mogelijk winst maken. Wanneer er meerdere vliegmaatschappijen een bepaalde route vliegen, dan kies je natuurlijk de meest voordelige vlucht. Luchtvaartmaatschappijen moeten in dit geval wel mee gaan met de lage prijzen. Wanneer er veel concurrentie is op een bepaalde route, dalen de prijzen van vliegtickets. Aan de andere kant, wanneer een luchtvaartmaatschappij een monopoliepositie heeft bij een bepaalde route, dan kan er een hogere prijs gevraagd worden voor een vlucht.

2. Belastingen en toeslagen

In een ander artikel beschreven we de onderdelen waaruit een vliegticket is opgebouwd. Een groot gedeelte van je vliegticket bestaat uit belastingen en toeslagen. Wanneer de olieprijs bijvoorbeeld verhoogd wordt, wordt dit doorberekend in de prijs van je vliegticket. Je betaalt hiervoor dan meer toeslag. Ook betaal je voor de faciliteiten op de luchthaven. Belastingen en toeslagen kunnen dus zorgen voor fluctuatie in de prijs van je vliegticket.

3. Vraag en aanbod

Ook vraag en aanbod heeft invloed op de prijs van een vliegticket. Luchtvaartmaatschappijen willen graag het maximale uit iedere stoel halen, om de maximale winst te kunnen behalen. Dit doen ze vaak op basis van twee principes:

  • Hoe meer vraag er is naar een bepaalde vlucht, hoe hoger de prijzen van vliegtickets worden.
  • Hoe hoe eerder je een vliegticket boekt, hoe lager de tariefklasse is waarin je zit.

Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over reizigers, kunnen luchtvaartmaatschappijen dus de meeste winst uit een vlucht maken.

4. Populaire vluchten

Het principe: hoe meer vraag, hoe hoger de prijzen gaat verder. Zakenreizigers vliegen vaak op vrijdag, ze kunnen dan in het weekend thuis zijn. Deze tickets zijn in het weekend dus goedkoper dan op vrijdag. In de zomer zijn veel vluchten duurder dan in de winter, want veel mensen gaan dan op vakantie. Vluchten naar wintersportbestemmingen schieten in de winterperiode juist weer omhoog. Ook populaire festivals worden meegenomen in de prijs van vliegtickets. Het is zelfs mogelijk dat jij meer betaalt voor een vlucht naar Zuid-Amerika vanaf Schiphol dan iemand die vanaf Düsseldorf Airport vliegt met hetzelfde vliegtuig plus overstap. Wanneer er genoeg interesse is in een vlucht, kunnen vliegmaatschappijen de prijzen omhoog doen.
Soms ben je gebonden aan vakanties en kun je niet anders dan in die periode vliegen. Je zou eens kunnen kijken naar regionale luchthavens of luchthavens in België en Duitsland. De prijs van vluchten kunnen bij luchthavens kan sterk verschillen.

5. Individueel gedrag?

Ook individueel gedrag zou van invloed kunnen zijn op de prijs van vliegtickets. Er wordt vaak gesuggereerd dat luchtvaartmaatschappijen hun prijzen verhogen wanneer er in zoekmachines veel naar een bepaalde term wordt gezocht. Daarnaast zouden prijzen verhoogd worden wanneer je vaker dezelfde vliegtickets bekijkt. Luchtvaartmaatschappijen zouden namelijk uit ervaring kunnen stellen dat je uiteindelijk toch wel boekt. Of individueel gedrag inderdaad van invloed is op de prijzen van vliegtickets, is tot op heden nog niet bewezen. Toch kan het geen kwaad om je Cookies uit te schakelen.
Bij Parkos maken we geen gebruik van dynamische prijzen: bij ons profiteer je altijd van dezelfde vaste lage prijzen.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Hoe scoor jij de voordeligste vliegtickets?

0 meest gelezen artikelen
Help