Pedro Ribeiro Simões

De technieken van zakkenrollers

Zakkenrollers gaan gericht en snel te werk. Ze weten precies wie ze als slachtoffer kiezen en voor je het weet ben je je portemonnee of telefoon kwijt. Het laatste wat je wil is zelf slachtoffer hiervan worden. Daarom lees je hier over de technieken die zakkenrollers gebruiken en tips over hoe je ze te slim af kunt zijn.

1 Incident techniek

Als er plotseling een incident plaatsvindt, iemand morst zijn drankje over je heen of iemand struikelt vlak voor je, dan is je aandacht daar. Zakkenrollers hebben dit maar al te goed door en doen dit expres. Het moment waarop jij nog schrikt en de situatie probeert te begrijpen, grijpen zakkenrollers hun kans en gaan ze er met jouw bezittingen vandoor.

2 Hit-and-run techniek

De hit-and-run techniek wordt veel uitgevoerd in het openbaar vervoer. Deze werkt als volgt: je wordt aangestoot door een onbekende man of vrouw en voordat je het door hebt, rent de zakkenroller nog net de dichtgaande deuren van de metro uit. Met jouw portemonnee.

3 Gebroken bril techniek

Bij de gebroken bril techniek laat de zakkenroller ook een incident plaatsvinden. Alleen nu geeft de zakkenroller je expres ergens de schuld van. Hij of zij laat bijvoorbeeld zijn bril op de grond vallen en gaat er snel op staan. De zakkenroller geeft jou de schuld van de kapotte bril en zegt dat jij hem moet betalen. Jij bent verbaasd of wordt zelfs kwaad. Tijdens de opschudding die er wordt veroorzaakt, slaat de zakkenroller (of één van zijn handlangers) zijn slag.

4 Entertain techniek

In toeristische gebieden trekken veel straatmuzikanten, goochelaars of kunstenaars de aandacht van tientallen toeristen. Het ideale moment voor de zakkenroller om toe te slaan, aangezien de toerist vol verwondering naar de act staat te kijken. De aandacht is dus even niet bij de bezittingen. Vaak zijn toeristen bij entertainment op straat een gemakkelijke prooi.

5 De behulpzame local techniek

Als je op straat iets wordt aangeboden, hoeft dat niet altijd uit vrijgevigheid te zijn. Toeristen zijn voor zakkenrollers vaak eenvoudig te herkennen: door uiterlijk, het spreken van een andere taal en het continu om zich heen kijken. Zakkenrollers bieden vaak hulp op het perfecte moment: wanneer je bijvoorbeeld een foto probeert te maken of je kijkt bedenkelijk naar je stadsplattegrond. Terwijl het lijkt alsof je uit de brand wordt geholpen, wordt je beroofd van je eigendommen.

6 Behulpzame toerist techniek

Zakkenrollers maken graag gebruik van de behulpzaamheid van toeristen. Iemand die om hulp vraagt kan toch geen slechte bedoelingen hebben? Dit is wat veel toeristen denken en daarom doen ze hun uiterste best om de hulpbehoevende medemens te helpen. Je weet immers hoe vervelend het is wanneer je de weg in een grote stad niet kunt vinden. Wanneer je met je goede bedoelingen de zakkenroller de goede kant op stuurt, kom je er even later achter dat je smartphone niet meer in je jaszak zit. Daar sta je dan met je goede gedrag.

7 Gluren bij de pinautomaat techniek

Ook een bekende truc van zakkenrollers: (on)opvallend gluren bij de pinautomaat om je pincode af te lezen. Vervolgens wordt je beroofd van je contant geld én je pinpas. Denk je dat dit jou niet zal gebeuren? Roep dat maar niet te luid…

8 Rug-aan-rug techniek

Deze techniek wordt voornamelijk toegepast in restaurants, maar het wordt ook gebruikt in cafés. Als je gezellig uit eten bent met je gezin of partner, heb je je aandacht hierop gericht. Zakkenrollers weten uit ervaring dat toeristen dan vaak hun portemonnee, telefoon of zelfs contant geld in hun jaszak laten zitten. Ze gaan met hun rug naar iemand zitten die zijn jas aan de leuning van de stoel heeft hangen. Je raadt het al: op het goede moment slaat hij zijn slag.

Ideaal slachtoffer van zakkenrollen

Over het algemeen hebben zakkenrollers het gemunt op toeristen. Zij zijn gewoonweg het gemakkelijkste doelwit. Toeristen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun uiterlijk en gedrag. Uiteraard bestaan er vele verschillende typen toeristen en is er geen universeel uiterlijk, maar toch zijn toeristen vaak te herkennen aan uiterlijk en gedrag.

Hoe is een zakkenroller te herkennen?

In tegenstelling tot de toerist, is de zakkenroller niet duidelijk aan zijn uiterlijk te herkennen. Zakkenrollers zien er meestal niet verdacht uit. Soms zijn ze juist erg netjes gekleed. Je kunt ze beter aan hun gedrag herkennen. Wel is het zo dat ze in de meeste gevallen samenwerken. Uit bovenstaande technieken blijkt ook dat afleiden een veelgebruikte methode is om van toeristen te stelen.

Hoe kun je zakkenrollen voorkomen?

  • Probeer het typische toerist uiterlijk en gedrag te vermijden
  • Neem niet meer geld mee op pad dan nodig is
  • Bewaar je geld in een moneybelt of de binnenkant van je jaszak
  • Zet een slotje op je tas
  • Laat je niet afleiden en misleiden
  • Maak kopiëen van je paspoort, ID-kaart, rijbewijs etc.
  • Let extra goed op bij drukke plaatsen: pleinen, openbaar vervoer, markten, winkelstraten, evenementen enz.
Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Ben jij al eens het slachtoffer geworden van zakkenrollers?

0 meest gelezen artikelen
Help