N i c o l a

De ‘reis’ van je bagage

Uiteraard ben je enthousiast over de reis die je gaat maken: het is toch altijd weer spannend. Maar heb je wel eens nagedacht over de reis die je bagage maakt? Koffers doorstaan veel vanaf het moment van inchecken tot aan de bagageband. We laten je stap voor stap zien hoe het gaat vanaf Schiphol Airport.

1. Bagage systeem

Nadat je bagage is ingecheckt, wordt deze via transportbanden naar de bagagehal vervoerd. Dit is een gecompliceerd systeem van vele kilometers lang. Koffers vallen op bagagebanden om zo naar de juiste bestemming vervoerd te worden. Bagage wordt onderweg meerdere keren bijgestuurd en gecontroleerd (o.a. op explosieven). Dit gebeurt met de hand en met detectieapparatuur. Het bagage systeem is vrijwel geheel geautomatiseerd. Op onderstaande video is het vervoer via de transportband te zien.

2. Laden in vliegtuig

cc Parker Knight

De bagage wordt vervolgens in het bagagevoertuig geladen. Deze voertuigen, vaak bagagekarretjes, zie je vaak op het vliegveld rijden. Het vervoer naar het vliegveld wordt ‘rijderij’ genoemd. De bagage wordt naar de laadplek gebracht. Vanuit het bagagevoertuig wordt de bagage in het vliegtuig geladen. Dit kan door personeel worden gedaan of via een bagageband, zoals op bovenstaande foto te zien is.

3. Bagageband

cc Bradley Gordon

Na de vliegreis wordt je bagage naar het vliegveld gebracht, waar je de bagage op kunt halen bij de bagageband. Deze rijderij vindt in een zogenaamde Dolly plaats. Dit zijn karren waarop de containers worden vervoerd door de bagageruimten en over het platform. Er is een directe verbinding met de bagageband, waar de reiziger op de bagage staat te wachten.

Koffer zoek?

Is je bagage niet aangekomen op de bagageband? Ga dan naar de servicebalie. 99% van de luchtvaartmaatschappijen is aangesloten bij Worldtracer. Hiermee kunnen gegevens gekoppeld worden van verloren en gevonden bagage. Er kan precies worden nagegaan waar en wanneer verloren bagage zoek is geraakt. Verloren en gevonden bagage wordt via Worldtracer geregistreerd. Wanneer er een match kan zijn tussen de bagage en de eigenaar van de bagage, wordt er een melding van gemaakt. De nummers, het type bagage, de achternaam van de passagier en de inhoud wordt vergeleken en gecontroleerd. Meestal kan verloren bagage op deze manier weer teruggevonden worden. Indien het niet direct gevonden wordt, kan de bagage opgestuurd worden naar je verblijfsadres.

Mocht het toch voorkomen dat je bagage beschadigd is of door de luchtvaartmaatschappij kwijt is geraakt, dan kun je hiervoor een vergoeding aanvragen. Bij verloren en beschadigde bagage kun je de luchtvaartmaatschappij hierop aanspreken, maar ook je reisverzekering. Probeer het eerst via de luchtvaartmaatschappij en doe dit zo snel mogelijk.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Ben jij je koffer wel een kwijtgeraakt op reis?

0 meest gelezen artikelen
Help