Borya

De lekkerste bakkersproducten op reis

Ieder land kent zijn eigen delicatessen. In Nederland zijn de Moorkoppen, Deense Luxe en Tompoucen heerlijke traktaties, maar welke ambachtelijke specialiteiten vind je in de rest van de wereld? Parkos zet de bakkersproducten op een rij die je tijdens je reis eens moet uitproberen.

1. Simit Broodjes in Turkije

cc Patxi Izkue

Zien deze broodjes er niet uit om te smullen? Simit zijn ronde broodjes, die lijken op gevlochten bagels. Het is een recept uit Istanbul, maar de broodjes kun in heel Turkije bij de bakker kopen. Ook op straat zijn ze volop verkrijgbaar. Veel Turken ontbijten met een krakend vers Simit broodje. De knapperige buitenkant, zachte binnenkant en een topping van sesamzaadjes maken Simit Broodjes één van de lekkerste Turkse bakkers specialiteiten.

2. Foccacia Brood in Italië

cc Wikimedia

Foccacia brood klinkt vast bekend. Nee, niet de Foccacia die je hier in de supermarkt koopt: de heerlijk vers afgebakte Foccacia, gemaakt door Italiaanse bakkers! De bodem van het Italiaanse brood bestaat uit deeg. Deze wordt uitgerold en in de steenoven gebakken. De heerlijke verse bodem wordt op smaak gemaakt met kruiden, olijfolie, kaas en eventueel nog met groenten. Het brood is van zichzelf al lekker genoeg en hoeft niet belegd te worden: ideaal als lunch- of bijgerecht.

3. Joulutorttu in Finland

cc Vestman

Lekker eten en kerst zijn twee dingen die bij elkaar horen. Een populaire delicatesse tijdens kerst in Finland is de Joulutorttu (‘Joulu’ = Fins voor ‘kerst’). Dit feestelijke bladerdeeghapje heeft de vorm van een ster en is gevuld met pruimen jam of appel. Deze traktatie wordt niet alleen in Finland, maar ook in Denemarken tijdens kerst gegeten.

4. Taiyaki in Japan

cc Takanori Nakanowatari

Ga je op reis naar Japan? Probeer dan ook deze Japanse specialiteit. Taiyaki is een Japanse lekkernij is de vorm van een vis. De buitenkant bestaat uit een soort pannenkoekbeslag en de binnenkant is gevuld met rode Azuku bonen. De vulling geeft een zoete smaak. De visjes worden ook wel gevuld met andere ingrediënten, zoals chocola, kaas of zoete aardappel.

5. Pretzels in Duitsland

cc Ana Ulin

Pretzels zijn over de hele wereld verkrijgbaar, maar ze zijn bij Duitse bakkers toch wel het lekkerste! Met een klein beetje boter zijn de zoute krakelingen voor Duitsers een heerlijk tussendoortje. Ook worden Pretzels als ontbijt gegeten. De belangrijkste ingrediënten van de Pretzels zijn meel, gist en de zoutkorrels er overheen. Tegenwoordig worden er veel varianten van de krakelingen gemaakt.

6. Paris-Brest in Frankrijk

cc Edsel Little

De Franse bakkers specialiteiten kunnen natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Paris-Brest is een bekend Frans dessert die je bij vrijwel iedere Franse bakker kunt kopen. Het gebakje is met name populair tijdens de wielerwedstrijd Paris-Brest-Paris, van bijna 1200 km lang. Het feestelijke gebakje is rond (de vorm van een wiel). De basis is gemaakt van soesjesdeeg, die in de oven gebakken wordt. Na het bakken in de oven wordt het soesjesdeeg horizontaal doormidden gesneden en wordt er pralinevulling aan toegevoegd. In plaats van pralinevulling wordt er ook wel slagroom met vruchten gebruikt.

7. Ensaïmada in de Filipijnen

cc Wikimedia

Officiëel komt dit brood uit Spanje, maar Ensaïmada wordt tegenwoordig voornamelijk in de Filipijnen en Latijns-Amerika gegeten. Vooral de Filipijnse variant is populair. Ensaïmada is zoet brood gebakken met boter, met een topping van kaas of poedersuiker. Tijdens kerst wordt dit brood veel gegeten met chocolade en aardbeien. Ook dat klinkt niet verkeerd, toch?

8. Pão di queijo in Brazilië

cc Rodrigo Gianesi

Pão di queijo betekent kaasbrood, maar heeft eigenlijk niks met brood te maken. Het wordt namelijk gemaakt van cassave meel. Toch zijn de balletjes ontzettend populair in Brazilië en bij vrijwel iedere bakker in het land verkrijgbaar. Naast het cassave meel zijn ei, kaas en melk belangrijke ingrediënten. De balletjes mogen dan een lastige naam hebben, maar ze zijn zeker het proberen waard!

9. Kolaches in Texas en Tsjechië

cc Katie

De heerlijke Kolaches komen oorspronkelijk uit Tsjechië, maar na het immigreren van vele Tsjechen naar Texas is de lekkernij ook in Texas mateloos populair geworden. Kolaches worden op veel verschillende manieren gemaakt. Zo kan de vulling van de Kolaches bestaan uit kaas of worst, maar traditioneel is een Kolache gevuld met bosbes of een andere fruitsoort. Kolaches worden gegeten als lekkernij of ontbijt.

10. Paczki in Polen

cc Kurman Communications

In Polen weten ze wat lekker eten is! Het beslag van deze lekkernij uit Polen is gemaakt van eieren, boter, suiker en melk. Paczki zijn zacht van buiten en zoet van binnen. Ze zijn meestal bedekt met poedersuiker, maar ook andere toppings zijn mogelijk. De Paczki worden royaal gegeten op ‘Fat Thursday’. Deze dag is volgens de traditie namelijk de laatste donderdag voor de vastentijd, wat betekent: Eten! Tijdens de vastentijd mochten Paczki, net als vele andere heerlijke gebaksoorten, niet worden gegeten.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Wat is de lekkerste bakkers delicatesse die je ooit in het buitenland hebt geproefd?

0 meest gelezen artikelen
Help