Gwire

Hoe voorkom je ziekte op reis?

Reizen gaat niet zomaar. Voordat je vertrekt moet je veel zaken regelen (een parkeerplaats reserveren) en met nóg meer zaken rekening houden. Het is zeer verstandig om je ook in je gezondheid te verdiepen. Wat moet je aan medische verzorging meenemen? Welke medische informatie moet je weten? Hoe voorkom je ziekte op vakantie? Parkos geeft hierin tips: voor, tijdens en na je reis.

Voordat je op reis gaat

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze. Voordat je in het vliegtuig stapt, kun je (of moet je) al veel praktische zaken regelen als het gaat om je gezondheid op reis. Maar het is ook erg belangrijk om je te verdiepen in hoe je moet handelen in onverwachte situaties. Waar moet je je in verdiepen?

Vaccineren

Wanneer je een half jaar lang vrijwilligerswerk gaat doen in Zuid-Afrika of op wereldreis gaat door Azië, is het vanzelfsprekend dat je moet worden ingeënt tegen infectieziekten. Maar is het ook noodzakelijk als je tien dagen op vakantie gaat naar Curaçao? Of je een vaccinatie nodig hebt, hangt verschillende factoren af. Deze factoren zijn je lichamelijke gesteldheid (en welke medicijnen je gebruikt), eerdere inentingen, de duur van je reis en uiteraard je bestemming. Via GGD Reisvaccinaties kun je per bestemming verplichte, aanbevolen en persoonsgebonden vaccinaties bekijken. Ook kun je een afspraak maken voor een consult over de vaccinaties die voor jou relevant zijn. Dit consult kun je ook hebben met je huisarts.

Ziektekostenverzekering

Het zal je maar gebeuren: je wordt ziek en moet naar het ziekenhuis op je reisbestemming. Voor spoedeisende hulp ben je verzekerd, maar er wordt wel uitgegaan van de zorgkosten in Nederland. Gebeurt dit bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, dan is de kans dat je moet bij betalen groot. Je kunt buiten je basisverzekering een reisverzekering of aanvullende verzekering afsluiten. Let op dat je niet dubbel verzekerd en bekijk kritisch welke zorg jij nodig denkt te hebben.

Eventuele vaccinaties kunnen door je zorgverzekering worden vergoed, maar dit is niet altijd het geval. Je kunt dit controleren via de tool van Gezondopreis.nl of neem contact op met je zorgverzekeraar.

EHBO setje

Behalve ziekte kunnen je ook andere (minder ernstige) zaken overkomen. Je kunt niet voorzien wat er gaat gebeuren, maar een EHBO setje kan altijd van toepassing komen. Zorg ervoor dat deze onder andere gevuld is met pleisters, verband, steriel gaas, een pincet en betadine. Houdt er rekening mee dat je niet een schaar mag meenemen in je handbagage. Vergeet ook geen zonnecrème mee te nemen op reis en vergeet uiteraard ook niet te smeren!

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Raadpleeg voor medische vragen over het gebruik op vakantie altijd een huisarts. Je huisarts kan je ook adviseren als je last hebt van oorpijn of reisziekte. Soms is het beter om tijdens je vlucht je medicijnen in je handbagage te bewaren. In het vliegtuigruim kan het namelijk erg koud zijn en dit bevordert de werking van geneesmiddelen in de meeste gevallen niet. Bij enkele luchtvaartmaatschappijen wordt het meenemen van medicijnen als handbagage niet toegestaan, tenzij je een doktersverklaring hebt dat je deze medicijnen echt bij je moet hebben. Mocht dit van toepassing zijn, vraag dan de doktersverklaring tijdig aan.

Handig is ook het Medisch Paspoort. Dit is niet verplicht, maar zeker aan te raden wanneer je geneesmiddelen gebruikt en op reis gaat. Hier staan namelijk alle medische gegevens in die doktoren in het buitenland nodig kunnen hebben. Gegevens staan er in alle talen en buitenlandse artsen kunnen direct ingrijpen. Voor een paar euro is het Medisch Paspoort onder andere te verkrijgen bij de GGD, huisartsen en apotheken.

Gezondheidsrisico’s

Wil je weten wat de gezondheidsrisico’s zijn op jouw bestemming? De World Health Organization brengt deze van alle landen wereldwijd in kaart. Door vele onderzoeken is er uitgebreide informatie over de gezondheid en risico’s beschikbaar. Het is zeer aan te raden om deze informatie te kennen, zeker wanneer je reist naar bestemmingen die bekend staan om een slechte hygiëne.

In het vliegtuig

Nu kun je nog zoveel voorbereidend werk hebben gedaan, ook tijdens je vlucht kan je iets overkomen. Denk hierbij aan misselijkheid, oorpijn, duizeligheid en extreme vermoeidheid. Je zult niet de eerste reiziger zijn die hier last van heeft. Daarom zetten we handige tips op een rij om dit te voorkomen.

Water drinken

In het vliegtuig is de luchtvochtigheid laag. Daardoor droog je sneller uit en water drinken is hierbij aanbevolen. Daarnaast krijg je sneller last van een droge keel bij vliegen en is het prettig om water te drinken. Drink geen koffie en ook geen alcohol tijdens je vlucht! Dit werkt uitdroging juist in de hand.

Eet licht verteerbaar voedsel

Maaltijden in het vliegtuig zijn licht verteerbaar. Waak er wel voor dat je voor de rest geen producten eet die je spijsvertering onder druk zetten, ook niet voor je vlucht. Een belegd broodje is in bijna alle gevallen beter dan een patatje met, maar zeker wanneer je gaat vliegen. Als je tijdens of voor het vliegen zware maaltijden eet, is de kans op energiedip groter. Zwaardere maaltijden verteer je namelijk minder snel, waardoor je vermoeid raakt. Lees ook tips over hoe je een jetlag kunt voorkomen of verminderen.

Soepele spieren tijdens je vlucht

Een vliegreis bestaat vaak uit veel stilzitten. Je spieren krimpen daardoor in elkaar en dat is niet prettig. Om soepele spieren te houden tijdens je vlucht zul je in beweging moeten blijven. Dit kan eenvoudig gezien al door heen en weer te lopen door het gangpad van het vliegtuig. Ook kun je simpele oefeningen doen op je stoel om je spieren losser te maken.

Hygiëne in het vliegtuig

Een vliegtuig is één grote bron van bacteriën. In het vliegtuig is de kans dat je een verkoudheid oploopt 20% hoger dan normaal. Vooral de klaptafeltjes voor de stoelen, de toiletten en de armleuning zijn plekken waarop veel bacteriën te vinden zijn. Antibacteriële doekjes of zeep zijn geen overbodige luxe.

Op je bestemming

Ook wanneer je aan bent gekomen op je bestemming, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Hoe kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je iets verkeerds eet op vakantie? Uiteraard moet je in alle landen oppassen, maar met name in landen waar de hygiëne minder goed is. Hier is het risico op infectieziekten namelijk hoger.

Hygiëne

In landen waar de hygiëne minder goed is, moet je extra goed opletten. Drink hier bijvoorbeeld geen kraanwater, maar koop flessen mineraalwater. Daarnaast moet je voorzichtig zijn met eten dat je op straat koopt, bijvoorbeeld op de markt. Besmettelijke ziektes kunnen gemakkelijk overgebracht worden door voedsel dat door vele handen is geweest. Eet geen rauwe schelp- en schaaldieren en ook geen rauwe vis. Een voedselvergiftiging wil je niet oplopen tijdens je vakantie. Ook andere zaken zoals een bezoek aan de lokale kapper kan verkeerd gaan, wanneer de mesjes niet goed worden schoongemaakt. Regelmatig je handen wassen met een antibacteriële crème verkleind de kans dat je ziektes oploopt.

Insectenbeten

Voor gevaarlijke muggenbeten ben je ingeënt, maar je kunt beter ook vermijden dat je gebeten wordt door muggen en insecten. Zorg ervoor dat je kamer vrij is van insecten. Een insectenwereldmiddel kan hierbij de oplossing zijn. Daarnaast kun je op je hotelkamer of in je appartement een muskietennet ophangen. Ook de airco aanzetten kan muggen bij je kamer weghouden. Draag bedekkende kleding om de kans dat je gebeten wordt te verkleinen.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Heb je nog aanvullende tips om ziekte op reis te voorkomen?

0 meest gelezen artikelen
Help