Pixabay

De toekomst van het parkeren

Innovatie en nieuwe technologieën doen de wereld verbazen, zo ook in de parkeerbranche. Maar wat zijn nu de nieuwste snufjes die je het gemakkelijker maken om je auto te parkeren? Hieronder een top 5 van de meest handige ideeën en systemen op het gebied van parkeren.

1. Automatisch Parkeren

cc Indian Cars Bikes

Automatisch parkeren is al een tijdje in de markt. Autofabrikanten voorzien hun auto’s hierbij van camera’s en sensoren waardoor de auto zichzelf zonder ingrepen van de rijder kan parkeren. In 2003 kwam Toyota voor het eerst met deze technologie. Wel moest je hiervoor in de auto zitten om het automatisch parkeren in te schakelen. In juni kwam Bosch met een systeem waarbij je met je smartphone het automatisch parkeren kan activeren. Je hoeft hierbij dus niet meer in de auto te zitten.

2. Slimme systemen in parkeergarages

cc ProjectManhattan

Natuurlijk staat de technische vooruitgang ook niet stil als het gaat om parkeergarages. Er zijn tegenwoordig slimme systemen zoals sensoren in het plafond die voor je kunnen kijken waar een vrije parkeerplaats is. Deze sensoren zorgen ook voor verlichting in de parkeergarage. Zo kun je aan de hand van de kleur van het licht zien of de parkeerplaats bezet is of niet. Ideaal als je haast hebt en snel je auto moet parkeren.

3. Ingenieuze parkeergebouwen

cc Pexels

Vaak worden bestaande parkeergarages geüpgraded met allerlei technische snufjes, zoals de parkeersensoren. Maar in sommige gevallen wordt er bij het ontwerpen van het gebouw al rekening gehouden met deze slimme technieken. Op deze manier is het gebouw voorzien van alle gemakken en laatste technologieën. Een voorbeeld hiervan is de Multiparker. Deze parkeeroplossing parkeert je auto volledig automatisch. De vele verdiepingen zorgen voor ruimtebesparing ten opzichte van traditionele parkeerplaatsen.

4. Robots die je auto parkeren

De bekende autofabrikant Audi is in 2014 een pilot begonnen in samenwerking met Düsseldorf Airport en heeft daar een heuse parkeerrobot geplaatst. De parkeerrobot genaamd Ray is vooral handig voor reizigers die haast hebben. Je hoeft namelijk niet zelf meer een parkeerplaats te zoeken. Deze robot parkeert je auto volledig automatisch op een praktische plek. Bij terugkomst kun je een QR code scannen, waarna de parkeerrobot je auto weer ophaalt. Erg handig!

5. Zelfrijdende auto’s

cc Wikimedia

We hebben het al gehad over de technische hoogstandjes van de parkeeraanbieders, maar hoe gaat het parkeren als we zelf de auto niet meer hoeven te besturen? Autofabrikant BMW houdt hier zijn eigen visie op na met hun nieuwe elektrische voertuigen. In een pilot liet BMW met hun nieuwe model i3 zien hoe parkeren zoals wij het kennen volledig verandert. Zo is er bij valet parkeren geen chauffeur meer nodig; na het uitstappen parkeert de auto zichzelf zelfstandig. Bij terugkomst haalt de auto je weer op nadat je een seintje geeft via je smartwatch. Een mooi voorproefje van wat er voor ons nog in het vooruitzicht staat.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van één van deze innovaties?

0 meest gelezen artikelen
Help