Wikimedia

Cultuur snuiven in de Rode Stad

Marrakesh is een unieke plek om te bezoeken. De stad laat je meevoeren in een bijzondere wereld van geuren en kleuren. De stadsmuren, paleizen en andere gebouwen uit rode leem geven de stad haar rode aura. Marrakesh wordt daarom ook wel de ‘Rode Stad’ genoemd. Marrakesh is te verdelen in het oude stadscentrum binnen de rode stadsmuren, de Medina genoemd, en de moderne wijken er omheen.

Djemaa al Fna

cc Alexander de Leon Battista

Het spirituele hart van Marrakesh wordt gevormd door de Djemaa al Fna, een plein vol met slangenbezweerders, fruitverkopers, muzikanten en dansers. Hier kun je uren rondhangen en je verbazen over de variëteit. Rondom het plein zitten café’s en restaurants waar je kunt eten en drinken. Bij het invallen van de nacht verandert het plein in een openluchtrestaurant. Allerlei eetkarren rollen het plein op die een grote verscheidenheid aan eten bieden.

De Soeks

cc Jordi Marsol

Ten noorden van dit plein vind je de traditionele soeks. In een bruisende en levendige wirwar van straatjes vind je de wereld aan koopwaar. Dit winkeldistrict is verdeeld in buurten met haar eigen specialismen: van tapijten en textiel, mutsen en gekookte slakken, kleding, kaftans en dekens, raffia tassen en manden, tot elektronica.
In de soek hangt de prijs af van hoe goed je kunt onderhandelen. De winkelbeheerders zijn meesters in de kunst van het afdingen. Een goed uitgangspunt bij het onderhandelen is om te beginnen met de helft van wat je graag wilt betalen. Dan is de kans groot dat je voor een leuke prijs souvenirs mee kunt nemen voor je vrienden en familie thuis.

Koutoubia-moskee

cc Wikimedia

Kun je het pad niet meer uit de soeks vinden? Je kunt de minaret van de Koutoubia moskee altijd zien. Deze moskee staat naast de Djemaa al Fna. In de binnenstad van Marrakesh mogen de gebouwen niet hoger zijn dan een palmboom, zodat deze minaret altijd goed zichtbaar is.
De moskee zelf is alleen van de buitenkant te bewonderen. Alleen gelovigen mogen binnen komen om te bidden, maar je kunt altijd in de tuin naast de moskee uitrusten. Wil je toch graag een persoonlijk indruk krijgen van hoe deze moskee er van binnen uitziet, dan kun je naar een dorp in het Atlas gebergte. In Tinmel (of Tin Mal) is een vergelijkbare moskee gebouwd dat wel open is voor toeristen, behalve op vrijdag.

Ville Nouvelle

cc Hilverd Reker

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen buiten de medina. Hier vind je brede winkelstraten met vaste prijzen en merkkleding. In Gueliz zijn verscheidene café’s en restaurants te vinden. De wijk Hivernage is het uitgaanscentrum van Marrakesh, uitstekend om te dansen of verschillende café’s af te lopen. Voor designer kleren en producten kun je ook een stukje verder gaan naar Sidi Ghanem, vanouds de industriële wijk.

Stadse paradijzen

cc Wikimedia

De vele tuinen en parken van Marrakesh zijn uitstekend om van de drukte en hitte van de stad los te breken. In de Jardin Majorelle vind je een mooi contrast tussen al het groen van de planten en de helder blauwe kleur van de gebouwen in het park. Je zult ongetwijfeld net als de mode-ontwerper Yves St Laurent direct verliefd worden op deze tuin.
Wil je liever wat minder toeristen om je heen? In het Parc el Harti kun je heerlijk picknicken tussen de majestueuze bomen en vele bloemen. Het gezang van vogels overstemt hier de verkeersgeluiden van de stad. Het park wordt soms ook het ‘Dinosaurus Park’ genoemd vanwege een speeltuin geïnspireerd door deze dieren.

Overnachten in stijl

cc Wikimedia

In Marrakesh zijn veel hotels gevestigd in riads, traditionele, Marokkaanse villa’s. Deze villa’s zijn ingericht om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden. Alle kamers lopen uit op een binnenplaats waar je koel kunt zitten en uitrusten van de drukte buiten de muren. Ook als je geen gast bent, kun je vaak even binnen kijken en genieten van een Turks hapje of drankje.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Als u nog tips heeft, laat het ons weten!

0 meest gelezen artikelen
Help