Pexels

Behind-the-scenes op een vliegveld

Terwijl jij met je koffer door de vertrekhal loopt, zijn je gedachten waarschijnlijk al bij je vakantiebestemming. Op dat moment denk je vast niet na over wat er zich achter de schermen van een vliegveld allemaal afspeelt. Duizenden mensen zorgen er op dat moment voor dat jij jouw bestemming binnen enkele uren veilig zult bereiken.

Het parkeren van je auto

cc Pixabay

Bij aankomst op de luchthaven moet allereerst je auto geparkeerd worden. Hoe simpel dit ook lijkt, voor het parkeren bij een vliegveld moet zeker het een en ander geregeld worden. Op Schiphol bijvoorbeeld, kun je parkeren bij meer dan twintig parkeerbedrijven. Deze bedrijven hebben samen circa 38.000 parkeerplaatsen waarvan ongeveer 15.000 voor de werknemers van Schiphol zijn. Al deze bedrijven moeten reserveringen bijhouden, eventuele shuttlebussen regelen en vaak worden er extra diensten als waspakketten verzorgd. Bij Parkos kun je parkeeraanbieders vergelijken zodat jij je auto parkeert bij de aanbieder die het best aansluit op jouw wensen. Zo kun jij ontspannen aan jouw reis beginnen.

Paspoortcontrole en bagageafgifte

cc Pexels

Als je bent aangekomen bij de juiste vertrekhal kom je allereerst in aanraking met de grondstewardess. Zij controleert alle gegevens en ze checkt of je koffer niet te zwaar is. Daarna wordt ervoor gezorgd dat jouw bagage in het juiste vliegtuig terecht komt. Nadat je jouw koffer op de lopende band legt, komt hij terecht in de bagageruimte. Op Schiphol is deze ruimte net zo groot als zestien voetbalvelden. Het label wordt hier gescand en na de security-controle wordt je koffer naar het vliegtuig gebracht door het personeel van de luchtvaartmaatschappij. De bagage wordt eerst voorin het vliegtuig ingeladen zodat het vliegtuig niet naar achter kantelt.

Veiligheid voor alles

cc Whity

Op een vliegveld is veiligheid belangrijker dan wat dan ook. Er zijn dagelijks dan ook veel mensen bezig om deze veiligheid te waarborgen. Zo heeft iedere internationale luchthaven een eigen brandweerkorps dat bij een ongeluk binnen een paar minuten ter plaatse kan zijn. De luchtvaartpolitie controleert of piloten en vliegmaatschappijen zich aan de luchtvaartregelgeving houden. Verder zorgen de Koninklijke Marechaussee en de douane voor vele controles op het vliegveld. Hierbij horen ook de speurhonden die op zoek zijn naar verdovende middelen en explosieven.

Voorbereidingen voor vertrek

cc Pexels

Voordat het vliegtuig vertrekt, zijn er al veel voorbereidingen getroffen. Maanden van tevoren wordt er een planning gemaakt over waar en wanneer alle vliegtuigen opstijgen en landen. Luchtverkeersleiding Nederland zorgt er vervolgens voor dat alle vluchtinformatie beschikbaar is. Zo moeten bijvoorbeeld weersomstandigheden, het aantal passagiers en de hoeveelheid vracht bekend zijn. De piloot neemt deze informatie voor de vlucht door met de gehele bemanning van het vliegtuig.

Vertragingen en problemen

cc Pexels

Vertragingen kunnen op luchthavens natuurlijk voorkomen. De gemaakte planning kan hierdoor verstoord raken. De gateplanners lossen dit probleem op door de planning aan te passen waar dat nodig is. Ze kunnen bijvoorbeeld vliegtuigen naar een andere gate sturen of even laten wachten. Zo zal iedere passagier veilig op zijn eindbestemming aankomen.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Wat gebeurt er achter de schermen op een vliegveld?

0 meest gelezen artikelen
Help