Miguel Virkkunen Carvalho

Autorijden in slechte weersomstandigheden

Er zijn winterliefhebbers die helemaal opbloeien tijdens de koude wintermaanden, terwijl anderen het liefst diep wegkruipen in warme winterkleding. Vele automobilisten ervaren slechte weersomstandigheden op de weg als onprettig. En terecht, het kan zeer gevaarlijk zijn. We geven daarom tips om ook tijdens de wintermaanden veilig de weg op te kunnen. Want soms moet je gewoon de weg op, om bijvoorbeeld naar het vliegveld te gaan.

Vertragingen en files

Als het bijvoorbeeld glad is zul je automatisch langzamer rijden. Ook ontstaan er eerder files door ongelukken. Mocht je een vlucht moeten halen ga dan op tijd weg en kijk voor de zekerheid naar de actuele fileberichten. Let op; kijk niet alleen naar de buurt van het vliegveld maar controleer je hele reis. Vooral in de buurt van Schipol ontstaan gemakkelijk files.

Voordat je de weg op gaat…

Ga je in de winter met de auto op wintersport of naar een parkeerterrein? Voordat je besluit de weg op te gaan, kun je ook al het een en ander doen om je veiligheid te waarborgen. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je ruitenwissersbladen. Er is niks vervelender dan niet goed functionerende ruitenwissers onder slechte weersomstandigheden. Zorg voor schone koplampen en schone ruiten. Bekijk of beluister van te voren ook het weerbericht en bereken indien nodig een alternatieve route. Ga niet op pad bij slecht weer wanneer het niet echt nodig is.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Wanneer je in de winter de weg opgaat, is het rijden op winterbanden nuttig. In Duitsland zijn winterbanden zelfs verplicht tijdens slechte weersomstandigheden. Banden met een profiel van minimaal 4 millimeter zijn aanbevolen. In Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Deze kunnen namelijk het wegdek beschadigen. In enkele gebieden in bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Controleer voordat je in de auto stapt de regels over het rijden onder slechte weersomstandigheden.

Slipcursus

Wil je tips weten over de beste handelswijze tijdens het rijden onder slechte weersomstandigheden? Tijdens een slipcursus leer je de beste handelswijze tijdens extreme regen of gladheid op de weg. Je leert er wanneer en hoe je het beste kunt remmen, maar ook in welke gevallen je beter juist gas kunt geven. Een slipcursus brengt je veiligheid en zekerheid op de weg.

Sneeuw

Rijden in de sneeuw kan erg gevaarlijk zijn omdat het glad wordt en je de controle over je auto kunt verliezen. Probeer zoveel mogelijk op het veel bereden gedeelte van de weg te rijden, zodat je wat ruimte hebt wanneer je wegglijdt. Probeer remmen bij het rijden in sneeuw en gladheid zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt remmen niet altijd vermijden. Indien remmen noodzakelijk is, doe dit dan pompend.
Slip je toch door, bijvoorbeeld in een bocht? Ook dan is het belangrijk dat je goed handelt. Wanneer de achterkant van je auto slipt, stuur je tegen. Wanneer de voorkant van je auto slipt, doe je de koppeling en het gas los en stuur je in de richting die je op wil. Ook dit soort zaken leer je tijdens een slipcursus.

Regen

Rijden in harde regen kan gevaarlijk zijn door aqua-planing. Er ontstaat een laagje water tussen de banden en de weg, waardoor je de controle over je auto kunt verliezen en remmen onmogelijk kan worden. Belangrijk is dat je rustig rijdt. Je kunt zelf zien of aqua-planing optreedt: kijk daarvoor in de achteruitkijkspiegel of je auto een spoor maakt. Wanneer dit het geval is, haal je voet dan van het gaspedaal af en stuur zo recht mogelijk. Rem niet. Probeer plassen zoveel mogelijk te vermijden of rijd er langzaam doorheen.

Mist

Bij minder dan 200 meter zicht mag je bij mist je twee mistlampen gebruiken, maar niet in combinatie met groot of gedimd licht. Het mistachterlicht mag je aanzetten bij minder dan 50 meter zicht. Is het mistig, maar heb je nog wel redelijk zicht (meer dan 200 meter)? Zet dan je dimlicht aan en niet je groot licht. Met dimlicht heb je namelijk meer zicht. Pas je snelheid aan en houd afstand. Probeer zoveel mogelijk rechts te houden. Houd hierbij de streep rechts van de weg in de gaten in plaats van de asstreep. Met mist ga je namelijk eerder aan de linkerkant rijden. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Storm

Ga in geval van storm niet de weg op! Dit kan levensgevaarlijke situaties met zich mee brengen. Ben je al onderweg in de storm? Houd ook in dit geval afstand en pas je snelheid aan. Bij storm heb je te maken met zware windstoten. Laat je niet verrassen door een windvlaag en houdt altijd je handen aan het stuur. Pas in geval van storm ook de route aan. Neem bijvoorbeeld niet de route met veel bomen langs de weg. Indien het te gevaarlijk is, ga dan voor je eigen veiligheid en schuil op een veilige plek totdat de zware windstoten voorbij zijn.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Wat doe jij anders met slechte weersomstandigheden?

0 meest gelezen artikelen
Help