Pete

De anatomie van een vliegticket

Vliegtickets zijn over het algemeen niet goedkoop. Reizigers betalen niet alleen voor de vlucht, maar ook voor belastingen en toeslagen. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees hier over de anatomie van een vliegticket.

1. Basistarief

Ieder vliegticket heeft een basistarief. Het basistarief van een vliegticket wordt ook wel de ‘kale prijs’ van een vliegticket genoemd. Dit is de prijs die je betaalt voor het vervoer met het vliegtuig. Wat er onder het basistarief van vliegtickets valt en hoe ze dit vermelden op het vliegticket, is bij elke vliegtuigmaatschappij weer anders.

2. Reserveringskosten

Aan het boeken van een vlucht kunnen reserveringskosten verbonden zijn. Dit hangt af van de aanbieder van de vliegtickets af. Reserveringskosten zijn over het algemeen bij reisbureaus hoger dan bij online organisaties. Ook brengen bepaalde betaalopties zoals betalen met Creditcard vaak extra kosten met zich mee. Hiervoor betalen reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen namelijk en dit bedrag wordt doorberekend aan de klant.

3. Verzekeringen

Er zijn vliegmaatschappijen waarbij je je verplicht moet verzekeren. Hieronder valt de ticketverzekering. Deze verzekering zit meestal bij de prijs inbegrepen. Je kunt je geld dan terugkrijgen wanneer de maatschappij failliet gaat. Vaak kun je annuleringsverzekeringen bijboeken bij je ticket. Je krijgt dan een bedrag terug wanneer je (op het laatste moment) je vlucht annuleert.

4. Luchthavenbelasting

Luchtvaartmaatschappijen betalen belasting aan luchthavens. Deze belasting wordt weer doorberekend aan de klant. Denk hierbij aan veiligheidstoeslag, een toeslag voor de faciliteiten waar passagiers gebruik van maken en een geluidsisolatietoeslag. Ook wordt vaak een eventuele stijging in de prijs van de brandstof aan de klant doorberekend middels deze belasting.

5. Bijkomende kosten

Er is veel verschil in luchtvaartmaatschappijen. Bij alle vliegmaatschappijen is een bepaalde afmeting en gewicht aan handbagage gratis toegestaan, hoeveel je betaalt voor ruimbagage verschilt per maatschappij en per vlucht. Het kan dus zijn dat je genoodzaakt bent bagage bij te boeken. Ook betaal je bij veel luchthavens een Departure Tax. Dit is een belasting die je betaalt bij vertrek van een luchthaven. Deze zit niet altijd bij de ticketprijs inbegrepen. De Departure Tax moet vaak contant worden betaald in de lokale valuta.

Deel dit artikel: Twitter

Ook leuk om te lezen:

Laat een reactie achter

Wat doe jij om de voordeligste vliegtickets te boeken?

0 meest gelezen artikelen
Help